Papageno Radio
- hirdetés -
Live Élő közvetítések a 2021-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválról

Élő közvetítések a 2021-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválról

Immáron nyolcadik alkalommal veszi kezdetét a kortárs zenei eseménysorozat, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, mely 2021. január 8-17-ig várja az érdeklődőket ezúttal az online térben, és azt követően későbbi időpontban is az évad során. Ingyenes, online koncertek, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmvetítések, műhelyfoglalkozások, mindez a játék égisze alatt. Mutatjuk, hogy melyik koncerteket követhetitek élőben a Papageno Facebook-oldalán!

- hirdetés -

A koronavírus járvány természetesen átrajzolta a hagyományosan minikonferenciákkal, számtalan helyszínen megszámlálhatatlanul sok programmal jelentkező Átlátszó Hang idei programtérképét is, de így is bőven lesz miből válogatniuk az újzene kedvelőinek. A fesztivál idei kiemelt témája a JÁTÉK, mely számos asszociációt vonz, elég arra gondolni, hogy magyarul – és még számos nyelven – a hangszeres muzsikus játszik. Most azonban nem csak az előadóknak lesz lehetőségük játszani, hanem a publikumnak is:

- hirdetés -

a programsorozat januári tíz napja alatt minden nap felkerül egy-egy újabb mini-játék a fesztivál weboldalára, érdemes lesz tehát gyakran visszalátogatni, hiszen a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig mindenki találni fog kedvére való zenei talányt. 

A fesztivál nyolc koncertjét és beszélgetéseit ingyenesen, élő stream közvetítéssel vagy online eseményekkel, illetve zoom beszélgetésekben követheti a publikum, a helyszínek pedig legalább olyan változatosak, mint az előadók, az elhangzó művek – valamint nem utolsó sorban: a műfajok. 

A Papageno Facebook-oldalán élőben követhető előadások a következők:

Határon inneni és határon túli kiváló együttesek és szólisták mutatkoznak be a BMC, a FUGA, a Müpa, a Trafó és a Zeneakadémia termeiben, az online térben. Nem csak az előadók, de a zeneszerzők palettája is igen színes, a legifjabb generáció és a nagy „öregek” egyaránt képviseltetik magukat, és különleges ősbemutatókat is hallhat a közönség – a részletes programért érdemes áttanulmányozni a fesztivál weboldalát. A koncertek egytől-egyig ingyenesek, a szervezők így azt kérik, aki teheti, koncertjegye árával támogasson egy-egy alapítványt, ennek módját és az alapítványokat az egyes koncertek előtt jelölik meg.

Next Generation vol. 2 / Ensemble Z

Civil szervezetek támogatására buzdít az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

 

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy fesztiválunk januári eseményeit – hála a fesztivál támogatóinak és helyszíneinek – ingyenesen tudjuk hozzátok eljuttatni. Ti abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy például van olyan készüléketek, amin keresztül ezt most látjátok és olvassátok az online térben, ahol a válsághelyzet teremtette viszonyok között működünk. A jelenlegi helyzet azonban sokaknak jóval nehezebb, ezért arra kérünk, hogyha tehetitek, azt az összeget, amelyet a fesztivál belépőjegyeire szántatok volna, küldjétek el adományként.”

 

– olvasható a ma kezdődő Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál egyes online eseményeinél a fesztivál honlapján. Az eseménysorozat szervezői kiemelten fontosnak tartják a közösségi összefogást, ezért úgy határoztak, minden egyes online közvetített eseményükkel egy-egy szervezetnek gyűjtenek adományt a fesztivál 10 napja alatt.

 

Összesen 11 stream – és 11 alapítvány, melyeket a virtuális jegy árával támogatni lehet. Az összeg természetesen nincs meghatározva, ki-ki lehetőségéhez mérten támogathatja a rászorulókat.

Nem csupán a fesztivál idei témája csoportosul a JÁTÉK köré, a támogatandó egyesületek nagy része  is gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozik. A január 8-i nyitókoncert napján a pécsi Élmény Tár Tanoda számára juttatható el a virtuális segítség, ez a közösségi tér 10 éve segíti a tanulásban a hátrányos helyzetű gyermekeket. A szervezetek közt szerepelnek kommunikációs segítséget nyújtó, roma fiatalok integrációját segítő, hátrányos helyzetű fiatalok beilleszkedésével foglalkozó, többgenerációs közösségek összefogására és játékos közösségfejlesztésére irányuló szervezetek, valamint különböző önkéntes tanodák is, érdemes gondosan végigböngészni a szervezetek honlapját.

 

Az adott napi eseményekhez tartozó szervezet a fesztivál honlapján, az aznapi koncertleírás végén olvasható, ugyanitt bővebb információ is fellelhető az egyes alapítványokról. Az utalás hagyományos módon történik, a számlainformációk szintén mind-mind megtalálhatóak az oldalon. Természetesen ezek az adatok nem törlődnek a koncertek befejeztével, így aki esetleg később támogatná az adott napi egyesületet, később is megteheti.

Akinek pedig hiányozna a közösségi élmény, a fesztivál szervezői erre is találtak megoldást: a digitális térben sem kell lemondani a találkozásokról, az Átlátszó Hang ingyenes koncertstreamjei után ugyanis a Zoom-alkalmazáson keresztül lehetőség lesz a beszélgetni a szervezőkkel, a koncertek kurátoraival, előadóival – és természetesen egymással is. 

További információk és részletes program: ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.