Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Bach zenéjével nyitja a 2021-es évet a Concerto Budapest

Közvetítés – Bach zenéjével nyitja a 2021-es évet a Concerto Budapest

A Zeneakadémia Nagyterméből online közvetítik a Concerto Budapest évnyitó duplakoncertjét január 15-én. A Beethoven-nap sikere után ismét tematikus program várja a hallgatókat: ezúttal Johann Sebastian Bach zenéje áll majd a fókuszban.

- hirdetés -

Ahogy a világon mindenki, a Concerto Budapest is kénytelen volt jelentősen alakítani tervein, alkalmazkodva a kialakult helyzethez. A változtatások azonban nemcsak lemondással jártak, de új lehetőségeket is nyitottak. Így jöhetett létre Bach fenséges zenéjét középpontba állító, két hangversenyből álló Bach-évnyitó is, amelynek 18.00 órakor kezdődő első estjén Matan Porat csatlakozik majd a zenekarhoz.

- hirdetés -

Az izraeli zongorista eredetileg júniusban vendégszerepelt volna a Concerto Budapestnél, s bár az akkori koncert nem valósulhatott meg, ez nem tudta eltántorítani, s most mégis Budapestre utazott, hogy részt vehessen az online koncerten. A program Bach versenyműveiből válogat: az első számként a Brandenburgi concertók közül a legrövidebb, vonósokra komponált harmadik hangzik majd el, ezt követi három, eredetileg más hangszerre íródott billentyűs versenymű.

Ide kapcsolódik:
Gondolkodni és szórakozni egyazon időben - Elindult a Concerto Budapest kortárs sorozata

Porat visszatérő vendége a zenekarnak, Franciaországban már játszott a Concerto Budapesttel Bach-versenyműveket. Első, 2015-ös budapesti koncertje után „biztos tudású, teherbíró zongoristaként és jelentős muzsikusegyéniségként” jellemezte a hazai kritika.

A második, 20.00 órakor kezdődő hangverseny a szvit és a fúga műfajára koncentrál majd. Az első szám a Badinerie tételéről szinte mindenki által ismert h-moll szvit, amelyben a fuvola olyan kitüntetett szerepet kap, hogy sokan fuvolaversenyként emlegetik.

Kaczander Orsolya – fotó: Valuska Gábor

E virtuóz szólamot a zenekar szóló fuvolaművésze, Kaczander Orsolya szólaltatja majd meg, akinek George Benjamin 2007-es Bach-átiratában is szólista szerep jut majd. A koncert zárásaként elhangzik a III. (D-dúr) szvit, benne az eszményien szép Air-tétellel.

Az ingyenes online koncertek a Zeneakadémia felületei mellett a Papageno Facebook-oldalán, valamint a Concerto Budapest YouTube-csatornáján és a zenekar honlapján követhetők majd.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.