Papageno Radio
Intermezzo Diplomázz Beatlesből!

Diplomázz Beatlesből!

A The Beatlesnek a zenére és az egész kultúrára gyakorolt hatásáról szóló mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem. A szeptembertől induló The Beatles: Music Industry and Heritage elnevezésű képzésre nemcsak a zene, hanem a turizmus iránt érdeklődőket is várja.

Úgy tűnik, nem dalszöveg-felismerés vagy dallam dúdolás lesz a tananyag, esetleg a banda divat-evolúciós szakaszainak azonosítása, hanem a Beatles és Liverpool kapcsolatára koncentrál majd a mesterképzés, különös tekintettel a turizmusra.

A program vezetője dr. Holly Tessler, Beatles-szakértő elmondása szerint “el van bűvölve” attól, hogy végre hivatalos szakot indít a Beatlesről a világ első, populáris zenére szakosodott kutatóközpontja, a Liverpooli Egyetem zenei tanszékének Institute of Popular Music elnevezésű intézete.

“Az teszi olyan különlegessé a mesterképzést, hogy jövőbe mutató módon vizsgálja a Beatlest, az együttesnek a zeneiparra és a kreatív szakmákra, illetve a popkultúrára gyakorolt hatását és az örökségüket a 21. századi kultúrára és turizmusra” – magyarázta Tessler. “A képzés legalább annyira szól Liverpool és tágabb értelemben Nagy-Britannia örökségéről, turizmusáról és kulturális szektorairól, mint arról, hogy mekkora szerepet játszott ezekben a négy gombafejű”.

A város és az együttes között “mély, meghatározó és tartós kapcsolat áll fenn” – mondta el dr Mike Jones, a Beatles örökségét ápoló csoport (Beatles Legacy Group) tagja. A csoport, amelynek célja, hogy elismertesse a Beatlesnek Liverpool turizmusában játszott gazdasági szerepét. Jones reméli, hogy a képzés erre is kitér majd.

“A város nemcsak a Beatles szülőhelye, hanem a bölcsője is” – jegyezte meg.

“Amit a Beatles adott a világnak, az részben Liverpool egyedi kultúrája volt!”

A hallgatók arra is kapnak iránymutatást, hogy hogyan reprodukálják az együttes különleges befolyását más helyszíneken és iparágakban, illetve más összefüggésekben – legalábbis az egyetem tervei szerint.

Nem ez az első alkalom, hogy a Beatlest mesterképzés keretében tanulmányozzák Liverpoolban.

A világon az első, aki az együttesből szerezte a mesterszakos diplomáját egy kanadai nő volt, aki 2011-ben végzett a Liverpool Hope University-n, dolgozatának témája pedig a Beatles, a popzene és a társadalom volt. 

(via BBC)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!