Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – A Fesztiválakadémia állandó fellépőiből alakult FAB Ensemble koncertje

Közvetítés – A Fesztiválakadémia állandó fellépőiből alakult FAB Ensemble koncertje

Február 2-án 19:30 órától adja harmadik koncertjét a FAB Ensemble. Kokas Katalinhoz és Kelemen Barnabáshoz ezúttal Fenyő László és Palojtay János csatlakozik, a hangversenyt pedig a Zeneakadémia és a Fesztiválakadémia felületei mellett a Papageno Facebook-oldalán is követni lehet majd.

- hirdetés -

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. 2020-ban a járványhelyzet nem tette lehetővé külföldi vendégművészek meghívását a nyári fesztiválra, ezért kizárólag magyar (vagy Magyarországon élő) muzsikusokkal valósult meg az augusztus végi programsorozat, a több mint hatvan művész pedig felejthetetlen koncerteket adott. A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei –, és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában.

- hirdetés -

Rudolf Péter – fotó: Felvégi Andrea

A FAB Ensemble harmadik koncertjén Fenyő László és Palojtay János lesznek az alapítók kamarapartnerei: elsőként Kodály Zoltán fiatalkori hegedű–cselló duója Kelemen Barnabás és Fenyő László előadásában lesz hallható, ez az 1914-ben komponált remekmű, benne mindennel, ami Kodály számára zeneszerzőként ekkoriban fontos volt: németes struktúra, franciás harmóniavilág, népzenei energiák.

Ezt követően Dohnányi Ernő 1902-es vonóstriója szólal meg: a darab a Dohnányit személyesen is bátorító Brahms hatását mutatja a legerősebben, de benne számos olyan elem megtalálható – például a második, Romanza feliratú tételben –, amely Kodály zenéje felé mutat előre.

A koncert szünetében a magyar televíziózás történetének legendája, Vitray Tamás beszélget Nagy-Kálózy Eszterrel és Rudolf Péterrel.

A koncert második részében aztán a romantikus repertoár alapművét, Cézar Franck A-dúr szonátája hallhatjuk majd: az eredetileg hegedűre írott, de csellóváltozatban is méltán népszerű darabot nyári Fesztivál Akadémián Perényi Miklóssal szólaltatta meg Palojtay János. Akkor abban gyönyörködhettünk, hogy miként képes két generációnyi távolságot is áthidalni a zene. Most Fenyő Lászlóval alighanem az ifjonti hév és az energiák megzabolázásának játéka határozza majd meg az előadást.

2021. július 16. és 25 között magyar és nemzetközi világsztárok részvételével kerül sor a 6. Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatára. A részletes program 2021 márciusában válik nyilvánossá. Save the date!

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.