Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Gonda János, a jazz meghatározó alakja

Elhunyt Gonda János, a jazz meghatározó alakja

Gonda János Széchenyi- és Erkel-díjas zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész 89 éves volt – olvasható Sárik Péter Facebook-oldalán.

- hirdetés -

Gonda János, a hazai jazz-élet egyik legmeghatározóbb alakja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán előbb a zenetudományi, majd a zongora szakon szerzett diplomát. Különböző együtteseivel (Qualiton, Gonda, Kruza kvartett) számos országban koncertezett, a 70-es években gyakran lépett fel szólóban is. Mint komponista elsősorban jazz-darabok szerzőjeként vált ismertté, de írt játékfilm-zenéket, balett- és színházi kísérőzenét, musicalt, tánckompozíciókat, valamint modern dalokat is.

- hirdetés -

A jazz történetével és elméletével foglalkozó könyvei és tanulmányai a magyar nyelvű szakirodalom alapművei. 1965-ben megszervezte a Bartók Béla konzervatórium jazz-tanszakát, amely 1990-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz művész- és tanárképző tanszékévé alakult át.

Rendszeresen tartott előadásokat és kurzusokat külföldi egyetemeken és zeneművészeti főiskolákon. Intenzíven foglalkozott a kreativitást fejlesztő, alternatív zenepedagógiával, ennek eredményeként 1993-ban megalapította a tatabányai Nemzetközi Zenepedagógiai Intézetet. Az 1990-ben megalakult Magyar Jazz Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!