Papageno Radio
Blogok Kataliszt Mára csak egy emlékmű jelzi Brahms hamburgi szülőházának helyét

Mára csak egy emlékmű jelzi Brahms hamburgi szülőházának helyét

Hamburg: Speckstrasse/Caffamacherreihe sarok; Hamburg régió, Németország

Hamburgban emlékmű jelzi Brahms szülőházának helyét: a Speckstrasse és a Caffamacherreihe utcák találkozásánál állt az épület.

A Google Térkép nem mutatja pontosan, így képernyőfotón is megmutatom, a helyszínt nagy lila csillaggal jelöltem meg. Tömegközlekedéssel a 2-es metró (U2) Gänsemarkt megállójától jutunk el leghamarabb a helyszínre.

Itt, a Speckstrasse és a Caffamacherreihe utcák találkozásánál emlékművet állítottak, amely jelzi Brahms szülőházának helyét.

Brahms szülőházának helye

Dietrich Fischer-Dieskau, a tudós énekművész Brahms-életrajzában így jellemezte ezt a környéket és az akkori környezetet:

„Brahms 1833. május 7-én Hamburgban, a Schlüters Hof 24-es számú házban látta meg a napvilágot. A ház az úgynevezett »Gängeviertel«-ben állt, kicsiny, sötét udvar hátsó felében, távolabb a Speckgang főútjától, fény nélkül és nyomorúságosan, egykori kertek helyén.

A lebombázott szülőház – forrás: Wikipedia

A környék leghírhedtebb részét szelte át a Speckgang. Itt, az elővárosban, egészségtelen körülmények között nevelkedett a gyermek Brahms.

A körülötte élő emberek a szegénységgel küzdöttek; s bűnözők és prostituáltak találtak arrafelé szállást. Erős jellem kellett ahhoz, hogy bárki védekezni tudjon az ilyen szomszédsággal szemben és vidámságát, a lélek szabadságát képes legyen megőrizni.

Természetesen Johannest nyomasztotta az életnek ez az árnyékos oldala, amely azonban nem emésztette fel, sőt inkább megerősítette ellenálló képességét. Az élettapasztalatok által korán megérlelve került ki a gyerekkor világából.”

Mindebben előtte volt szülei jó példája is: apja városi muzsikus volt, szárnykürtön, trombitán és nagybőgőn játszott. Dolgos édesanyja fűszerüzletet vezetett, szobakiadással foglalkozott (korábban ennek révén ismerte meg vidékről Hamburgba települő leendő férjét). Johannes után még két testvér született, s otthon meleg volt a családi légkör. Brahms első zeneleckéit édesapjától kapta.

Ide kapcsolódik:
Teljessé vált a hamburgi Zeneszerzők negyede 

A szülőházat 1906-ban emléktáblával jelölték meg. 1933-tól a család egykori lakásában élők – némi díjazás ellenében – beengedtek érdeklődőket, és nyitottak számukra egy vendégkönyvet. 1943-ban aztán a ház háborús pusztítás áldozata lett.
Helyén 1971-ben állították fel a ma látható emlékművet. Domborműveit Egon Lissow készítette. Rajta a zeneszerző portréja mellett láthatjuk az egykori szülőház, és a rajta 1906-ban elhelyezett emléktábla ábrázolását is.

Ugyancsak 1971-ben nyitották meg a közelben az alig 10 perc sétával elérhető Brahms Múzeumot.

Források: Fischer-Dieskau, Dietrich: Johannes Brahms. Élet és dalok. Bp. Holnap Kiadó, 2014

ndr.de (hozzáférés 2017. július)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!