Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újjáalakult a világhírű Kelemen Kvartett - Videó

Újjáalakult a világhírű Kelemen Kvartett – Videó

A közel három éve ideiglenesen feloszlott, komoly sikereket arató együttes két régi és két új taggal tér vissza a koncerttermekbe. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében mutatkoznak be a magyar közönségnek. Két koncerten adják elő Bartók Béla egész életművét felölelő mind a hat vonósnégyesét.

- hirdetés -

Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel és Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel újra összeállt a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin által alapított legendás Kelemen Kvartett. A két új tag olyan művészekkel játszott együtt, mint Martha Argerich, Steven Isserlis, Schiff András, Takács-Nagy Gábor, Nicolas Altstaedt vagy Pekka Kuusisto. Tíz éve alapították meg zongorástriójukat, a Trio Gaspard-t Nicholas Rimmel zongoraművésszel. A trióval több rangos nemzetközi versenyt megnyertek és állandó vendégei Európa legrangosabb fesztiváljainak és koncerttermeinek.

Az újjáalakult vonósnégyes tagjai Oláh Kata és Csukás Sándor kamerája előtt beszéltek a közös munka motivációjáról, hátteréről:

- hirdetés -

A nemzetközi sajtó által az utóbbi idők „legfelvillanyozóbb vonósnégyesének” titulált Kelemen Kvartettet 2010-ben alapította Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Kokas Dóra csellóművésszel és Homoki Gábor hegedűművésszel.

Már a kezdetekkor óriási sikereket értek el a formációval, megnyerték a világ több híres nemzetközi kamarazenei versenyét és ezzel széleskörű hazai és nemzetközi ismertségre tettek szert. Első helyezést értek el az olaszországi Paulo Borciani Kamarazenei versenyen, a Pekingi és a Melburne-i Kamaraversenyen is. Ez utóbbi hatására 24 állomásos turnén vettek részt Ausztráliában és Új-Zélandon.

A vonósnégyeshez átmeneti időre Varga Oszkár is csatlakozott, majd az utolsó három évben Kokas Dóra helyére Fenyő László lépett. A Kvartett a világ leghíresebb kamarazenei koncerttermeinek és fesztiváljainak visszajáró vendége volt, szerepeltek a New York-i Carnegie Hall saját koncertsorozatában, többször felléptek a londoni Wigmore Hallban, az amsterdami Concertgebouw-ban, és Európa  legtöbb jegyzett hangversenytermében koncerteztek.

A Kelemen Kvartettel bejárták Indiát, Kínát, Ausztráliát és Új-Zélandot és turnéztunk Közép- és Észak Amerikában is. Olyan művészekkel játszottak együtt, mint Joshua Bell, Andreas Ottensamer, Pekka Kuusisto, Maxim Rysanov, Nicolas Altstaedt, Frankl Péter, José Gallardo vagy Rados Ferenc.

A Kelemen Kvartett tagjai – fotó: Emmer László

Budapesti bemutatkozó koncertjükön egyedülálló élményben lesz része a közönségnek, két hangversenyen adják elő a Bartók Béla egész életművét felölelő hat vonósnégyesét. „A zeneirodalom csúcsaként számon tartott hat vonósnégyes mindegyike más-más korszakában született a zeneszerzőnek és mindegyik egy életművön belüli külön korszak és stílus. Minden hangja egy kincs!” – mondta el Kelemen Barnabás, akit Bartók Béla műveinek leghitelesebb hazai előadójaként tartanak számon.

A kocertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében online közvetítik a BMC-ből április 13-án és 16-án.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.