Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Tavasz „Egy dal akkor él örökké, ha mindig aktuális tud lenni” – Interjú...

„Egy dal akkor él örökké, ha mindig aktuális tud lenni” – Interjú Bagossy Norberttel és Lászlóval

Rendkívül sikeres pályát futott be 2013-as indulása óta a Bagossy Brothers Company: milliós nézettségű dalaikkal, telt házas nagykoncertjeikkel és nívós fesztiválokon való szerepléseikkel az egyik legnépszerűbb zenekarnak számítanak a fiatalok körében. Nem maradhattak ki tehát a Bartók Tavasz programsorozatából sem, május 22-én online formában hallhatjuk őket. A koncert kapcsán a zenekar névadó testvérpárjával, Bagossy Norberttel és Lászlóval beszélgettünk.

- hirdetés -

– Idén februárban jelent meg a legújabb lemezetek Fordul a világ címmel. Mik voltak a legfőbb inspirációk a dalokhoz?
Bagossy Norbert: A lemez nagy része a járvány kezdetekor, tavaly tavasszal íródott. Olyan időszak volt ez, amikor elzárkózva egymástól, ki-ki az otthonába bújva magába tudott fordulni és megváltani fejben a világot. A dalokban viszont nem reflektáltunk egyértelműen a Covidra, inkább csak a hangulatukban tükröződik vissza. Emiatt ez a lemez egy kicsit komolyabb hangvételű is lett, mint az eddigiek. De azt szoktuk mondani, hogy akkor jó egy dal, és akkor él örökké, ha mindig aktuális tud lenni.

- hirdetés -

Bagossy László: A járvány valamelyest rányomta a bélyegét a lemezre, de nem feltétlenül érzékelhetően. Zeneileg önmagunknak is folyamatosan újat szeretnénk mutatni és a mércénket megugrani. Egy dal kialakulása vagy egy következő lemezfelvétel kihívást kell, hogy jelentsen. Szerencsére a Fordul a világban is meg tudtunk valósítani olyan dolgokat, amikre büszkék lehetünk.

Ide kapcsolódik:
Arccal az üres nézőtér felé – Hogyan hatnak az élő közvetítések a művészekre?

– Amellett, hogy a dalokban itt-ott visszaköszön a vírushelyzet, milyen hatással volt rátok a pandémia kitörése?

BL: Mi gyerekként azt tanultuk, hogy ha beüt egy probléma, amit nem lehet kikerülni vagy változtatni rajta, akkor onnantól fogva a jó részekre kell figyelni. Ebben a helyzetben is a pozitív dolgokat próbáltuk megtalálni, például a családdal való együttlétet vagy az elcsendesedést.

Olyan évek vannak mögöttünk, amikor nagyon feszített volt a tempó, így valójában jólesett, hogy egy kicsit meg tudtunk szusszanni.

BN: Ha Ata (Tatár Attila gitáros – a szerk.) most itt lenne, valószínűleg azt mondaná, hogy mindig azt a hullámot kell megszörfölni, ami éppen van. Most itt van az életünkben ez a vírus, de nem szabad miatta keseregni, hanem meg kell találni a jó oldalát.

– Idén már 8 éves a zenekar. Hogy érzitek, mi változott a kezdetek óta?

BN: Szerintem az ember folyamatosan változik, hiszen mindig újabb és újabb impulzusok érik. Ez ránk is igaz, és mi nyitottak vagyunk arra, hogy új utakat, kihívásokat keressünk, és feszegessük a határainkat. Ha meghallgatnánk egymás után az első és a legutóbbi lemezünket, valószínűleg ég és föld lenne a különbség. Viszont ha az elejétől mostanáig vennénk sorra az összes dalt, akkor egy folyamatos egymásra épülés rajzolódna ki.

BL: Annyit tennék hozzá, hogy Norbi szövegeiben van változás, sokkal erőteljesebben és szofisztikáltabban mond el bizonyos dolgokat. Globálisan többnyire mindenkiben ugyanazok az érzések vannak jelen, akár a szerelemről, akár a világválságról legyen szó.

Nekünk az a célunk, hogy ezeket olyan formába öntsük, amire a hallgató rácsodálkozhat.

– A zenei stílust tekintve azt olvastam rólatok, hogy indie, folk és alternatív rockot játszotok. Ti hogyan határoznátok meg magatokat?

BL: Eleinte próbáltuk megadni, hogy milyen stílusú zenét játszunk, de személy szerint én két éve mindig azt mondom, hogy pop-rock. Ha valaki szeretné, úgyis meghallgatja a zenénket, és nem azon múlik, hogy egy adott dal mennyire rockos vagy alternatív szövegű. Ráadásul azért is nehéz határokat felállítani, mert többször jártunk már úgy, hogy Norbit inspirálta valami, és aztán a végeredmény egészen más lett az eredeti ötlethez képest.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról ide kattintva található további információ.

– Az elmúlt években több rangos elismerést kaptatok, tavaly például a Petőfi Zenei Díj három kategóriáját is ti nyertétek. Hogyan motiválnak a díjak titeket?

BN: Amikor tizenéves korunkban elkezdtünk gitározni, csak vakon hajtottunk előre, és az lebegett a szemünk előtt, hogy minél jobbak legyünk. A velejáró dolgokkal, például hogy kaphatunk majd díjakat, egyáltalán nem foglalkoztunk. Úgyhogy nagyon szép érzés, hogy az utóbbi időben olyan díjakat tarthattunk a kezünkben, amikről előtte álmodni se mertünk.

– A Bartók Tavasz keretén belül május 22-én adtok online koncertet. Hogyan készültök, és mire számíthat a közönség?

BL: Nagyon örülünk a lehetőségnek, egy koncertélmény számunkra tíz próbával ér fel. Annak is látjuk a pozitív oldalát, hogy most csak online „találkozhatunk” a közönséggel: ilyenkor az emberek talán jobban oda tudnak figyelni magára a zenére, mint amikor élőben elragadja őket a hangulat, a nagy hangerő, a bulizhatnék. Az új lemezünk összes dalát előadjuk, ami nem mindennapi, hiszen egy élő koncerten valószínűleg ez nem tudna megvalósulni, ott mások az igények.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!