Papageno Radio
- hirdetés -
Zene Herboly Domonkos: „Az itt és mostra szeretnénk koncentrálni”

Herboly Domonkos: „Az itt és mostra szeretnénk koncentrálni”

A pandémia és az online koncertek időszaka után nagy várakozással és újult erővel tervezi 2021/22-es évadát a Nemzeti Filharmonikusok, melynek szlogenje: Vidd tovább a dallamot! A részletekről és az együttes új szlogenjének hátteréről a zenekar igazgatóját, Herboly Domonkost kérdeztük. 

- hirdetés -

– Lassan éledezik a koncertélet a vírushelyzetből. Milyen érzésekkel várják a szeptemberi szezonkezdést?

- hirdetés -

– Kicsit olyan ez, mint amikor gyerekkorunkban a karácsonyt vártuk. Rengeteg mondanivalónk van a zenével és a zenéről, amit az elmúlt időszakban magunkban kellett tartanunk.

– Az együttes zeneigazgató nélkül vág neki a következő évadnak. Mi lesz a vezérfonal?

– Az új évad épít az elhalasztott együttműködésekre. A nyitókoncert hagyományos Bartók-programját Kesselyák Gergely vezényli, de velünk lesz Ránki Fülöp és Rajna Martin is. Kocsis Zoltán emléke előtt Borisz Berezovszkij és Kovács János közös koncertjével tisztelgünk. Bemutatunk egy francia barokk operát is Vashegyi György vezényletével, az Énekkarhoz pedig Carlo Monatanaro tér majd vissza.

Ide kapcsolódik:
Hontvári Gábortól Kobajasi Kenicsiróig – Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

– Az évadhoz új szlogen is társul. Mi ennek az üzenete?

– A járvány megváltoztatta a hétköznapokat, de bízunk benne, hogy visszatérhetünk a régi életünkhez és tovább tudjuk vinni a dallamot. Ezzel a közönségnek is feladata van, hiszen a zene lelki folyamatokat indít el, segít feldolgozni veszteségeinket és támogatja az újraépülést.

– A zenekarral már nyáron is találkozhatunk Martonvásáron. Mivel készülnek?

– A harmadik hullám után itt játszatunk majd először újra közönség előtt. A júliusi Beethoven-esteken a páratlan szimfóniákkal, köztük az Ötödikkel és a Kilencedikkel várunk mindenkit. Farkas Róbert és Madaras Gergely és Vajda Gergely vezénylik majd a zenekart.

Herboly Domonkos - fotó Csibi Szilvia
Herboly Domonkos – fotó Csibi Szilvia

– A lezárások alatt az együttes komoly szerepet vállat az online koncertéletben. Mi az, ami megmarad ebből a digitális jelenlétből?

– A streamek készítése során felfedezett kreatív energia előnyére vált a zenekarnak, nem beszélve arról a széles közönségről, amit el tudtunk így érni, ezért nem adjuk fel az online jelenlétet, de elsődlegesen az itt és mostra szeretnénk koncentrálni, arra a fajta koncertélményre, amit csak a személyes találkozás adhat meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!