Papageno Radio
Rádió Papageno Klasszik A Garten Balatontól az Altalena Zenei Fesztiválig – Papageno Klasszik

A Garten Balatontól az Altalena Zenei Fesztiválig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Bánki Ákossal, Balog Alexandrával és Mits Gergővel.

Garten Balaton
Harmadik alkalommal rendeznek Garten Balaton néven kortárs művészeti heteket három észak-balatoni községben, Lovason, Felsőörsön és Csopakon július 30. és augusztus 21. között, ahol kiállítások és vásár, tárlatvezetések, beszélgetések, színház, koncert, kertmozi, gyerekprogramok várják a látogatókat. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat, illetve idén először a kortárs fotó áll a rendezvénysorozat középpontjában.

A kiállításokkal egybekötött programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával felpezsdítse a mikrotérség kulturális életét. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt 4 helyszínen 7 kiállítást és két köztéri installációt valósítanak meg a szervezők, amelyeket számos társművészeti rendezvény kísér. Az idei válogatásban minden eddiginél hangsúlyosabban kaptak helyet a pályakezdő és feltörekvő művészek alkotásai: több mint 20 művész idén állít ki először.

A Garten képzőművészeti táborban a gyerekek a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáit ismerhetik meg. A Garten Kortárs Képzőművészeti Alapítvány idén is megjelenteti 30 példányos szitanyomatmappáját, amely Garten Balaton VIP támogatói mappa néven kerül forgalomba négy nonfiguratív művész, Baráth Áron, Bánki Ákos, Nádler István és Szentgróti Dávid egy-egy szitanyomatával.

A Garten Balaton alapítói és kurátorai Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész, akitől azt is kérdezzük, mire reflektál idén a Garten Balaton; a kortárs irányzatokból melyeket kívánja közelebb hozni; mi a jelentősége a szitanyomatoknak, és kik lépnek fel a zenei programokon?

Altalena Zenei Fesztivál

A hamisítatlan kamarazenélés hagyományait idéző lakáskoncertekkel, mesterkurzusokkal, a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival és igazi szalonhangulattal várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál augusztus 4–11. között Telkiben. Az Altalena szó jelentése olaszul mérleghinta, mely az egyensúly szimbólumaként utal mindarra, amit az alapítók képviselnek, azaz, hogy Európa tehetséges fiatal zenészei egymásra találjanak. A széles nemzetközi hálózat része Budapest, Luxemburg, Bécs és a Távol-Kelet.

Az Altalena fontosnak tartja, hogy a fiatal zenészek számára mind szóló, mind kamarazenei lehetőségeket kínáljon. Az Altalena ugyanakkor szakmai műhelyként is működik, amelyben társzakmák képviselői, zenekritikusok, zenetudósok, zeneszerzők is találkozhatnak, illetve interaktív előadások és kerekasztal-beszélgetések is várnak mindenkit. Az Altalena Zenei Fesztivál két művészeti vezetője Berecz Mihály zongoraművész, művészeti igazgató és Balog Alexandra zongoraművész, a fesztivál alapítója.

A fiatal zongorista, Balog Alexandra 13 éves kora óta rendszeresen ad szólókoncerteket és kamaraegyüttesek résztvevőjeként is sűrűn fellép. A 2017-es év különösen sikeres volt számára, hiszen nemcsak megnyerte a grazi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt, hanem megkapta a legjobb Bartók-előadásért járó különdíjat is. 2019 szeptemberében kitüntetéssel diplomázott a londoni Royal Academy of Musicon Ian Fountain növendékeként. 2021-től posztgraduális képzést folytat a grazi Kunst Universität hallgatójaként Prof. Markus Schirmerrel osztályában. Alexandra több hazai és nemzetközi zongoraversenyen is díjazott volt; így például első helyezést ért el a North London Festival of Musicon, két alkalommal a Budapesti Művészeti Fesztiválon a magyarországi konzervatóriumok versenyén, a milánói Piano Talents versenyen pedig 3. helyezéseket szerzett.

Sokoldalú muzsikusként Alexandrának szívügye a kamarazenélés is, gyakran koncertezik az általa 2015-ben alapított Altalena együttessel. Az Altalena Zenei Fesztivált (korábban: Bozsoki Zenei Fesztivál) 2014-ben alapította, amely nemcsak eseménysorozatot foglal magában, hanem mesterkurzusokat is kínál a résztvevők számára. Kétrészes interjúnkban Balog Alexandrával arról is beszélgetünk, hogy minden művészeti eseményen, így az Altalena Zenei Fesztiválon is több generáció találkozik egymással a fellépők között. Vajon mennyiben jelent kihívást egy fiatal művésznek megküzdeni egy idősebb, hírneves művésszel, aki már elfoglalta a maga helyét? Mit érdemes tudni az augusztus 4-i nyitóeseményről?

Alba Regia Fesztivál

Az Alba Regia Fesztivál 2014 óta minden évben várja a jazz szerelmeseit Székesfehérvárra, idén augusztus 9–11. között. A tekintélyes múltra visszatekintő jazzfesztivál szervezői az 1967-ben elindított kultúrmisszió folytatásával igényes, mégis befogadható muzsikát szeretnének adni. Ezúttal a Bartók Béla téren felállított szabadtéri színpadon adnak koncertet hazánk legnevesebb jazz, funk-soul és egyéb fúziós stílusokat képviselő előadói, így a Fehérvár Big Band, a Vörös Janka New X-Series, a Mörk feat. Borbély Mihály, Ferenczy György, a Bágyi Balázs New Quartet, a Jambalaya, a Vörös Tamás Project, majd a zárónapon a Vibraton Quartet, a Budapest Ragtime Band, Pátkai Rozina, valamint Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt.

A sztárzenészek felvonultatása mellett a Fesztivál küldetése, hogy fellépési lehetőséget adjon a fiatal tehetségek számára. Idén az átállások alatt a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékének legtehetségesebb hallgatói utcazenélnek, hogy a járókelők egy pillanatig se maradjanak zenei táplálék nélkül.

Mits Gergő, a Fesztivál egyik főszervezője, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője arról is mesél, hogy már a hetvenes évek fekete-fehér felvételei is remek hangulatról tanúskodnak, ami az Alba Regia kezdeteit illeti.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. július 25-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!