Papageno Radio
Zene Ők kapják idén az Istvánffy- és Orszáczky-díjakat

Ők kapják idén az Istvánffy- és Orszáczky-díjakat

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete augusztus 31-i elnökségi ülésén döntött az idei díjak odaítéléséről. Az Istvánffy Benedek-díjat Molnár Viktor, az Orszáczky Miklós-díjat Karosi Júlia érdemelte ki.

A díjakat 40 éven aluli komoly-, illetve művészi értékű könnyűzene-szerzők az előző évben ősbemutatóként előadásra került műveikkel érdemelhetik ki. Idén Istvánffy-díjra öt, Orszáczky-díjra kilenc pályázat érkezett.

Az Istvánffy-díjat Molnár Viktor érdemelte ki Miracles Of Interstellar című munkájával. A mű a szerző 2020-as Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjra vonatkozó programjának egy darabja, illetve a 2020-as Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny győztes kompozíciója.

„Az ihletettséget a természettudományok – ezen belül is leginkább a csillagászat – iránti érdeklődésem adta, nevezetesen: korunk emberének viszonya a Földön túli világgal, a technológia és tudomány fejlődésének alakulása, amely formálja társadalmi gondolkodásunkat, vallásunkat, mindennapi életünket és jövőnket…” – írta Molnár Viktor a mű kapcsán.

Az Orszáczky-díjat az elnökség idén Karosi Júliának ítélte Insomnia című művéért. A szerzemény a 2020 októberében, német-holland kiadásban megjelent Without Dimensions című albumon szerepel. A lemezen állandó magyar zenésztársai, Tálas Áron, Bögöthy Ádám és Varga Bendegúz mellett Ben Monder Grammy-díjas New York-i gitáros is közreműködött. A lemez komoly szakmai elismeréseket kapott külföldön, a BBC Music Magazine is négy csillagosra értékelte. Az Insomnia kvartettben szólal meg.

„A cím csak asszociáció, arra az időszakra utal, amikor kisfiam születését követően az álmatlanságtól azt sem tudtam, éjjel van, vagy nappal. A zenei anyag megkomponálásakor a célom az volt, hogy a klasszikus ihletettségű téma után zenekarom minden tagja improvizáljon, a szólók pedig organikusan épüljenek bele a zenei kontextusba” – mondta el Karosi Júlia.

A díjakat későbbi időpontban, a hagyomány szerint a szerzők legközelebbi koncertjén fogják átadni.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!