Nagyszerű érzés, amikor hónapokkal a magok csíráztatása után megjelennek az első termések a chilipalántán. Ezeket kíváncsian és lelkesen fogyasztod frissen, karikára vágva vagy levesbe. Az újabb és újabb termések megjelenésével felmerülhet benned a kérdés, hogy mit kezdj ennyi paprikával.
Az is jó ötlet, ha másoknak is elbüszkélkedsz velük és elajándékozod őket. Azonban ha azokban az időszakokban is ennél chilit, amikor nincs szezonja, a legegyszerűbb, ha tartósítod. A Chili Hungária Webáruház blogjában számos írás szól arról, mennyi mindent lehet készíteni chiliből. Ebből mutatunk most négy lehetséges módszert.
1. Látványos chilifüzér
Dekorációnak sem utolsó a szép piros chilik füzérré alakítása, régen szinte minden ház tornácán így szárították a magyar paprikát. Ha a nyár vége felé úgy ítéled meg, hogy nem fogod tudni frissen felhasználni a terméseket, akkor szárítsd ki őket. A szárított paprika tökéletes fűszere a gulyásnak, pörköltnek, halászlének.
Ehhez nem kell mást tenned, mint a begyűjtött chiliket felfűzni egy erős cérna vagy damilra. A tűt mindig a gyümölcs szárába szúrd, ne a húsába. Amikor jó pár darab lóg a madzagon, akkor rendezgesd el őket, hogy ne érjenek egymáshoz. Lógasd fel olyan helyre, ahol jól szellőzik és minden oldalról éri a száraz levegő.
2. Tedd hűvösre!
A chilik hűtőben tárolva néhány nappal tovább megőrzik frissességüket, mint szobahőmérsékleten. Ha az utolsó pár szem paprikának a fogyaszthatóságát szeretnéd kitolni, akkor tedd a fridzsider zöldségtartó rekeszébe.
Fagyaszthatod is a paprikát. Ilyenkor érdemes előre gondolkodni. A későbbiekben főzéshez használt chilit apróra vágva, vízzel felöntve akár jégkockatartóban is elteheted. Ha még nem tudod, hogy mit szeretnél vele kezdeni, akkor is érdemes kicsumázni, feldarabolni és mélyhűtő zacskóban vagy ételtároló dobozban őrizni.
3. Készíts chilis savanyúságot!
Nem újdonság a csípős savanyúság, miért ne készülhetne akkor chiliből? Ennek az elkészítése sem bonyolult, hiszen egy egyszerű alaplével kell felönteni a paprikákat.
A klasszikus víz, só, cukor és ecet keverékkel öntsd nyakon a karikára szelt zöldségeket. Tartósítani hőkezeléssel vagy borkén hozzáadásával tudod. A savanyúságot ezután érleld négy hétig sötét, hűvös helyen. Utána viszont falatozhatsz belőle jóízűen.
4. Gasztroajándéknak is tökéletes a chiliolaj
Majdnem ugyanaz az eljárás a chiliolaj előállításánál, mint a savanyúság esetében. Csak itt fel kell először forralni a vizet és utána beletenni a többi hozzávalót. Amikor már benne van minden, és lobog a víz, mehetnek bele a paprikák is.
Főzd őket 3-5 percig, majd szűrőkanál segítségével szedd ki. Hagyd őket teljesen megszáradni, mielőtt szépen elrendezgeted az üvegekben.
Tehetsz melléjük fokhagymát vagy valamilyen friss zöldfűszert. A bazsalikom, oregánó, kakukkfű pazarul kiegészíti a chili aromáját. Öntsd fel annyi extra szűz olívaolajjal, amennyi ellepi. Fűszerezéskor bánj vele csínján, mert elképesztően csípős lehet a chilitől.