Szomorú vasárnap

Van egy mániám: ha valami nagyon megtetszik, akkor abból sok kell. Így esett meg velem, hogy észrevétlenül rengeteg feldolgozásban gyűlt össze a gépemen a Szomorú vasárnap című Seress Rezső-dal. Nagyjából három-három és fél órányi melankólia – gondoltam én; a végén majd még valami baj lesz. Nem lett. Sőt!

Fogta magát Natasha Concessio néven YouTube csatornát fenntartó indiai lány és csinált egy sátáni üzenetnek gondolt, fordítva lejátszott Szomorút.

Amolyan igazi nyár az, ami hallik mai Szomorún keresztül. Talán fesztivál offszínpadának főműsorideje, vagy kommercializált tábortűzkoncert, fizetős haverokkal pimpelt folyóparti házibuli.

Futur orientalisztik kapás a legmenős napjaink éneklányától aki csak névazonosa Mrs. Mark Zuckerbergnek, amúgy meg önjogon (már amennyire ez Kínában lehetséges) sztár a keleti végeken Priscilla Chan néven.

Szükség van valami állandóságra ebben a szivárvány összes színében váltakozó zöld narancs lila sárga piros mindenfélekék színű lokálglobál világban.

Hallva dal ma nehezen dönthető, hogy az egészen kivételesen megtrombíntó névadó zenész (Mac Gollehon), vagy teljesen akármilyen énekesnő (Amina Claudine Myers) együttese adja a zseniális paradoxitásban kellemes Gloomy-hangulatot.