Papageno Radio
Blogok Debrecen Jubileumot ünnepel az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

Jubileumot ünnepel az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

20. alkalommal rendezi meg augusztus 5-18. között a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Conservatory Alapítvány az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját. A program hagyományosan a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjével zárul.

A Debreceni Egyetem nagy hagyományú zenei rendezvényének célja, hogy segítse a fiatalokat zenei képességeik, készségeik fejlesztésében, valamint a tanultak révén tudásuk elmélyítésében.

Az akadémiára 170 résztvevő érkezik 17 nemzet képviseletében, a környező országokon kívül – többek között – Tajvanból, Kínából, Japánból, Görögországból, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, vagy éppen Mongóliából és Németországból is.

„Komoly mérföldkő a mostani évforduló, amely egyrészt mutatja a rendezvény elismertségét és népszerűségét, egyben reprezentálja a Debreceni Egyetem széleskörű képzési portfólióját is, amelyben kiemelt szerepet kap a zeneművészet révén az intézmény iránti nemzetközi érdeklődés fenntartása és további bővítése” – fogalmazott a rendezvényt ismertető augusztus 2-i sajtótájékoztatón Tőzsér József, a DE egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

A szakmai fejlődést hat országból összesen harminchárom professzor segíti majd a 14 napon át tartó mesterkurzusokon. A vendégoktatók Magyarország mellett Németországból, Ausztriából, Szerbiából, Hollandiából, Szlovéniából és Lengyelországból érkeznek a DE Zeneművészeti Karára.

Most először csatlakozik az akadémiához Tomasz Lisiecki gordonkaművész, Oskar Laznik szaxofonista, Laura Levai Aksin és Petar Popovič fuvolaművészek, Korcsolán Orsolya hegedűművész, Markus Leoson ütőhangszeresművész és Farkas Gábor zongoraművész.

Ugyanakkor az akadémia munkájában több alapító tag is részt vesz, mint Zs. Szabó Mária hegedűművész, Nagy Sándor mélyhegedűművész, Szabó István ütőhangszeresművész, Duffek Mihály, Böszörményi Judit és Sarkady Katalin zongoraművészek.

Mivel az esemény tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, így a szervezők legfontosabb feladata volt, hogy idén pótolják a jubileumi programot.

„Húsz esztendeje, az akadémia indításakor magunk sem gondoltuk, hogy ilyen hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő eseményt hoztunk létre, amelyre évről évre olyan művészek érkeznek, akikkel nem csupán a tanulás, hanem maga a találkozás is élmény. Mindez pedig szakmailag inspiráló a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, vagy Magyarország bármely felsőfokú zenei képzésében tanuló, vagy a külföldről hozzánk érkező ifjú zenei tehetségek számára” – mondta Lakatos Péter, a DE ZK dékánja.

„Az akadémia résztvevői összesen 15 mesterkurzuson vehetnek majd részt hegedű, brácsa, gordonka, fuvola, klarinét, szaxofon, fagott, kürt, trombita, harsona, ütő, zongora hangszereken, mindezek mellett pedig ének és zenekari kurzusokat is tartunk a hallgatóknak. A mesterkurzusok mellett az akadémia keretei között ismét meghirdettük a Kortárs zenei énekversenyt is” – tájékoztatott Váradi Judit.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója kiemelte: az egyéni képzések mellett a mesterkurzusok résztvevői a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába is bekapcsolódhatnak, melyet Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, a Nemzet Művésze irányít.

A próbaidőszakot Bolyky Zoltán és Daru Andrea betanító karmesterek közreműködésével augusztus 5-én kezdik meg a világzenekar tagjai. A Világzenekar jótékonysági hangversenyt ad a Pesti Vigadóban, valamint fellép Debrecenben és Budapesten a Hősök terén. A koncertek az Európa Tanács programsorozatának részét alkotják.

A hagyományoknak megfelelően a 20. Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának ideje alatt a mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn sorozatban ingyenes hangversenyeket is adnak a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

A programokról bővebb információ olvasható ide kattintva.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!