Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kisvárdai Fesztivál Ma kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Ma kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Június 18. és 26. között ismét megrendezik a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját, ahol a versenyelőadásokon kívül – mint a nagyközönség azt már megszokhatta – számos izgalmas, elgondolkodtató és szórakoztató darab várja a nézőket.

- hirdetés -

Június 18-án pénteken 21:00 órától különleges színházi csemegét kínál a fesztivál a Bagolyvárban. Huszka Jenő – Szilágyi László: Sissy, a magyar királyné című operettje a Monarchia Operett művészeinek előadásában látható.

- hirdetés -

Ki ne zárta volna a szívébe Erzsébetet, vagyis Sissyt, egyik legnépszerűbb uralkodónőnket? Életének akár világhírű megfilmesítéseit, vagy a sorsából inspirálódott musicalt látta is a közönség, biztos, hogy nem maradt közömbös a csodaszép és művelt királyné iránt. A magányos, mélyen érző és boldogtalan asszony gróf Andrássy Gyula felé legendás, beteljesületlen, bár történelmileg sosem bizonyított szerelmet érezhetett. A szerzőpáros az operett megírásakor ezt a titokzatos történetet vette alapul, amit Kerényi Mikós Gábor – Kero® állított színpadra.

Június 19. szombaton 17:30 órakor, a Művelődési Központban, Vidnyánszky Attila rendezésének kisvárdai bemutatásával és a megnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét veszi a fesztivál. A pandémiás időszak korlátozásainak fokozatos elhagyása okán érzett örömünket nem is tükrözhetné jobban más, mint a Déryné Társulat színművészeinek kicsattanó energiájú játéka, amiből nem hiányozhat az izgalmas szerelmi szál sem. A produkció egyben tisztelgés és egyben főhajtás nagy magyar színésznőnk, Déryné Széppataki Róza élete és munkássága előtt.

Ide kapcsolódik:
Az igazság, mint a művészet, a szemlélő szemszögéből létezik – Interjú Balázs Zoltánnal

A Zandt és Milmore szerzőpáros Bocs, félrement című vígjátékának kacagtató szituációi június 20-án vasárnap 21:00 órakor kerítik hatalmukba a közönséget. Napjaink okostelefonjainak alkalmazásai – bármennyire is hasznosak – van, akinek ugyancsak megkeserítik az életét. Főként, ha véletlenül nem annak a címzettnek küldi el az üzeneteket, mint akinek a feladó szánja… Az Orlai Produkció előadása a társulat elmúlt évekbeli fesztivál-vendégjátékai alapján ezúttal is felhőtlen szórakozással kecsegtet.

Peter Shaffer színházi szerző úgy döntött, hogy lekapcsolja a világítást, persze, csupán a színpadon: Rövidzárlat című világsikert hozó darabját június 21. hétfő 21:00 órakor a Veres 1 Színház hozza el Kisvárdára. Csupán néhány teltházas közönségsiker a szerzőtől: Black Comedy, Amadeus, Equus… A helyzetkomikumok tréfamestere ezúttal sem hagyja cserben a kacagni vágyó közönséget, avagy mit is tehet egy fiatal szobrász, ha áramkimaradás miatt egy sötét lakásban reked? Amennyiben egyedül marad, talán türelemmel kivárja, amíg megjavítják a hálózatot, de ha folyamatosan vendégei érkeznek, akikről talán azt sem tudja, hogy kicsodák, bizony, mindez megnehezíti az áramszünet túlélését. A színészek a sötétben komédiáznak, a nézők pedig, minden bizonnyal fényesen mulatnak majd mindazon, amit csak ők látnak igazán.

Ide kapcsolódik:
A Broadwayről a Városmajorba – Hernádi Judittal és Kern Andrással debütál a Válaszfalak

Szente Vajk Legénybúcsúját június 22-én 21:00 órától tartjuk a Bagolyvárban. A népszerű színművész, színpadi szerző és rendező egyik legnagyobb, a kritikusok által is bőven dicsért színházi sikerét hozza el Kisvárdára. Az előadás különlegessége, hogy Szente Vajk és Nagy Sándor színpadi kettőse régi barátságukon alapul, talán nem mentesen a közösen megélt abszurd szituációk hatásai alól. Adott egy fiatal szerelmes férfi, aki esküvője előtt egy szállodai szobában átéli mindazt, amire valljuk be, egy vőlegény sem vágyik. Kihez fordulhatna segítségért, ha nem egy hű baráthoz? Kérdés, hogy az őszinte férfiúi támogatás mennyiben hasznosul, a közönség számára kétségkívül nevettető szituációk megoldásában…

Tankred Dorst: Merlin című darabjával, június 25. péntekén 18:00-kor érkezik a Művelődési Központba a Maladype Színház. A független alkotóműhely előadása a Kisvárdai Várszínházzal közös produkció is egyben. Mindannyian emlékezhetünk Balázs Zoltán évekkel ezelőtti, legendás Leonce és Léna rendezésére, ahol a nézők majdhogynem száz jelenet közül választhattak, lévén, hogy a társulat tagjai több szerepben is a színpadra léptek. A számos hazai, nemzetközi szakmai és közönségdíjjal kitüntetett alkotó egészen friss, 2021-es rendezését ajánlja a figyelmünkbe, és biztosak lehetünk benne, hogy generációjának egyik legtehetségesebb színházcsinálója ezúttal is néhány órányi izgalmas kalandra invitál mindenkit.

Ahogyan az elmúlt években hagyománnyá vált, idén is látható hallgató előadás a színházi seregszemlén: Shakespeare: HAMLET-je, a Komáromi Jókai Színház, a Pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola és a Symbol Polgári Társulás közös produkciója június 25. pénteken 21:00 órakor várja a nézőket a Zsinagógában. Szebellai Dániel színművész szerepformálása minden bizonnyal az utóbbi évek meghatározó Shakespeare-alakítása. Többek szerint kevés, ennyire hiteles dán királyfit látni határon innen és túl. Üdítő információ lehet minden színházszerető számára, hogy az előadás hátterében létrejött együttműködés célja az új színházi generáció vágyva várt megmutatkozási lehetőségeinek elősegítése.

Ide kapcsolódik:
Gubik Petra: „Ennél frappánsabb befejezést maga Boris Vian sem írhatott volna”

Hárman, párban – Nagy Sándor, Janza Kata és Vágó Bernadett műsora június 25. pénteken, 21:00 órakor veszi kezdetét. Nem is mondunk semmit, fantáziájukra bízzuk, hogy ki, mit gondol a kétségtelenül frivol című előadás kulisszái mögé. Amennyiben kiderítenék, hogy mi történt két hölggyel és egy fiatalemberrel valójában, akkor ott a helyük pénteken este, a Bagolyvárban.

S, ha még mindig nem lenne elég az üdítő, szórakoztató előadásokból, Boris Vian: Tajtékos dalok című hamisítatlan párizsi revüje június 26-án szombaton, 17:00 órakor hív mindenkit egy fékezhetetlen hangulatú estére. A Budapesti Operettszínház előadásával zárul hivatalosan a kisvárdai fesztivál. A fesztivál díjai, elismerései fölött érzett közös örömünkön túl alkalmunk nyílik arra is, hogy önfeledten szórakozzunk az ötvenes évek hamisítatlan pezsgésének megidézésével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!