Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Közvetítés – Donizetti: Az ezred lánya – keresztmetszet

Közvetítés – Donizetti: Az ezred lánya – keresztmetszet

Az OperaSzerda-sorozat június 16-i közvetítésében Gaetano Donizetti népszerű vígoperája, Az ezred lánya legszebb részletei csendülnek fel az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. A közvetítés 20 órától látható az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

- hirdetés -

A talpraesett, fiatal Marie, aki kisgyerekként árva lett, a francia hadseregben nőtt fel. Nem tud arisztokrata származásáról, beleszeret egy jóképű parasztfiúba. Vajon hozzámegy szerelemből? Vagy utóbb társadalmi rangjának megfelelő férfit választ?

- hirdetés -

A napóleoni háborúk alatt játszódó Az ezred lánya a maga korában az egyik legsikeresebb Donizetti-opera volt, és aztán az egész 19. században ez volt minden koloratúrszoprán énekes álma. 1838-ban a zeneszerző megunta az itáliai cenzúrával való örök küzdelmet, és Párizsba költözött, ahol tehát megírta első francia nyelvű vígoperáját, melyben sokkal inkább a francia opéra comique sajátosságait és komponistáit követte. Operája elfogulatlan szerelmes levél Franciaországnak – és az ország viszonozta ezt a szerelmet: Az ezred lányát minden évben előadták július 14-én, Bastille-napon.

Ide kapcsolódik:
Donizetti és a tragikus sorsú nők

A koncertszerű keresztmetszet címszerepében Szemere Zita látható, partnerei: Boncsér Gergely (Tonio), Farkasréti Mária (Berkenfield márkiné), Palerdi András (Sulpiz) és Szvétek László (Káplán). Zongorán közreműködik: Tóth Sámuel Csaba, játékmester: Tóth Erika, narrátor: Mona Dániel.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!