Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Serkenj fel! Kodály és a crossover

Kodály és a crossover

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kodály és a crossover stílus nem is állnak annyira távol egymástól, mint ahogy elsőre gondolnánk. Maga a Mester is ezt a gondolatot követte, amikor a galántai cigányzenészek vérbő verbunkos muzsikáját, vagy az általa gyűjtött erdélyi népdalokat szimfonikus művé dolgozta át a Galántai táncokban és a Marosszéki táncokban. Feldolgozásaival ugyanúgy átjárót teremtett a különböző műfajok között, mint a manapság oly divatos crossover kísérletek, melyek komolyzenei alkotások vagy népdalok újrafeldolgozására vállalkoznak. Innen már csak egy lépés, hogy mindezt a tánc nyelvére is átfordítsuk. Épp ez a feladat vár a versenyzőkre a Kodály nyomában online zenei játék hamarosan induló harmadik fordulójában, melyben a két említett mű egy rövid részletére kell koreográfiát készíteni. A játékra egyéni alkotók és 5 fős csapatok jelentkezését várják, a zsűri plusz pontokat ad a modern táncműfajok alkalmazásáért. Érdemes nevezni, hisz a fordulók és a közönségszavazás nyertesei értékes nyereményekkel gazdagodnak.

A Kodály-év keretében meghirdetett vetélkedőharmadik fordulója november 14-én indul. Az előző fordulóhoz hasonlóan itt is kreatív feladatok várják a játékos kedvűeket, főként azokat, akik a képzőművészet vagy a tánc iránt érdeklődnek.

- hirdetés -

A táncos fordulóra a Galántai táncok vagy a Marosszéki táncok egy kiválasztott részletére készített, maximum 3 perces koreográfiával és annak előadásával nevezhetnek a játékosok. A kiírásban külön kiemelték, hogy a koreográfia újragondolásához akár korunk népszerű táncstílusaiból is bátran lehet választani. Hogy miként képzeljünk el egy Kodály zenére készített crossover feldolgozást? Az Urban Dance Hungary csapata a Kézér Luminous Ballée közreműködésével elkészítette saját változatát a Galántai táncok egy részletére. Koreográfiájukban a Hip-hop mellett megjelenik a modern tánc, a Locking és a Vogue stílus is, mely dinamikájával és pózaival különleges kombinációt alkot mind a Hip-hoppal, mind Kodály zenéjével. A videó az alábbi linken érhető el:

A feladat azonban nem csak a koreográfia elkészítése, aprodukciót elő kell adni és rögzíteni is kell videóra. Az elkészült alkotásokat a YouTube-ra való feltöltést követően a link elküldésével nevezhetik a versenyzők a kodaly.kjmk.hu honlapon keresztül november 14-től, a játék végéig, november 28-án éjfélig. Az elkészült videókból az előzsűri által kiválasztott legjobb 18-ra a közönség is szavazhat majd december 1-től.

A harmadik forduló még a képzőművészet iránti érdeklődőknek is tartogat egy kihívást. Ők bármilyen technikát választhatnak, hogy elkészítsék illusztrációjukat Kodály egyik gyermekkari művéhez. A gyermekkari művek listája és a nevezés feltételei a játék weboldalán megtalálhatók.

Akiket pedig sem a táncos, sem a képzőművészeti feladat nem érintett meg, azokat még várják a korábbi fordulók feladatai, mivel mindkét forduló nevezési határidejét meghosszabbították a szervezők a játék végéig. Így aki tehetséget érez a dalszövegíráshoz, a zeneszerzéshez, vagy szeret rejtvényt fejteni, látogasson el a honlapra és bátran nevezzen a játékra, hisz november 28-ig még minden feladat megoldására van idő.

Előző cikkVámos csak egy van
Következő cikkMit vesz el belőle?

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X