Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Te csak hallgass! A 100 éve született Piazzolla ihlette az Oberton String Octet új lemezét

A 100 éve született Piazzolla ihlette az Oberton String Octet új lemezét

Az argentin tangó mestere, Astor Piazzolla születésének centenáriuma még egy ilyen rendhagyó időszakban sem maradhat ünneplés nélkül. Sok rendezvény, verseny viseli az ő nevét, s rengeteg izgalmas felvétel készült műveiből. Az ausztriai székhelyű Oberton String Octet Tangabile című lemeze méltó tisztelgés a zeneszerző életműve előtt. A felvétel május 4-én 20 órától hallható a Papageno Rádióban.

- hirdetés -

Az együttes 2015-ben alakult a grazi Zeneművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatóiból. A formáció, melynek két magyar tagjai is van, rendszeres fellépője Ausztria neves fesztiváljainak, de az évek alatt koncerteztek már Oroszországban, Izraelben, Lengyelországban, Lettországban, Szlovéniában és Svájcban is.

- hirdetés -

Az Opus Klassik és a Preis der deutschen Schallplattenkritik jelöléseit is magáénak tudó együttes első, Slavic Soul című lemeze után most Piazzolla műveinek kíván emléket állítani a Tangaible elnevezésű koronggal.

A különleges, nyolc vonós felállásra írt klasszikusok és ritkaságok felfedezése mellett az Oberton főként saját átiratokkal teszi le a névjegyét. Készítettek feldolgozást jól ismert zenekari művekből, Schubert-dalokból, filmzenékből vagy épp Piazzolla-tangóiból. Ez utóbbi, mely sokszínű zenetáruk egyik legkedvesebb rétege, hallható legújabb albumukon. A nyolcas szám nem új a tango nuevo műfajában, hiszen Piazzolla maga is oktettjével, az Octeto Buenos Airesszel törte meg az orquesta típica hagyományait, s teremtett egy teljesen új hangzást a tangó világában.

Az Oberton String Octet bandoneón, elektromos gitár és zongora híján is igyekezett átirataiban az eredeti művek karakterét megtartani, saját értelmezésükben interpretálva. Tíz egymástól nagyon különböző tangót választottak, a kimért távolságtartótól kezdve, a szenvedélyesen intimen át a pörgős gondtalanig, mindenféle hangulat megtalálható lemezükön, az argentin életérzés teljes spektrumát átadva ezzel a hallgatónak.

A CD megvásárolható az együttes honlapján ide kattintva, illetve meghallgatható a különböző streaming oldalakon, mint a Spotify vagy az Apple Music.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.