Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Három magyar kórusmű is kiérdemelte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

Három magyar kórusmű is kiérdemelte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

A nemzetközi zsűri Balatoni Sándor, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotását találta Európa legjobbjának.

Európai Kóruszeneszerzői Díj zsűrije

Jonathan Rathbone (Egyesült Királyság, elnök),Ivo Antonigni (Svájc), Erdélyi Ágnes (Magyarország), Cecilia Martin-Löf (Svédország), Raul Talmar (Észtország) és tanácsadóként Jan Schumacher (Németország, az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat Zenei Bizottságának elnöke)

- hirdetés -

Az Európai Kóruszeneszerzői Díjat az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europaeischer Chorverbaende) által hosszú éveken keresztül szervezett „Arany Hangvilla” utódjaként 2011/12 óta a European Choral Association – Europa Cantat (Európai Kórusszvetség – Europa Cantat) szervezi.

- hirdetés -

A 2017/18-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre a 2012-2018 között magyar elnökléssel működő Európai Kórusszövetség – Europa Cantat mintegy 40 országban működő tagszervezete küldhetett be legfeljebb 3-3 pályaművet a cappella kórusmű és kórusmű hangszerkísérettel kategóriákban.

16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét (38 az első és 13 a második kategóriában) nevezte idén, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest.

Az a cappella kategóriában a zsűri Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabját ítélte a legjobbnak. Az ítészek a hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját találták a legkiválóbbnak.

A nyertes zeneműveket a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek – KÓTA nevezte a versenyre, amelynek lebonyolításakor a zsűri névtelen és jelöletlen, latin szövegű kották alapján, a nevező országokat és a nevezett zeneszerzőket nem ismerve hozta meg döntését.

A pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek, amiket a 2018. július 27. és augusztus 5. között megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT fesztiválon mutatnak majd be nemzetközi kórusok közreműködésével. A 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT után a 2018-as fesztivál megrendezésének jogát az észt főváros, Tallinn vehette át.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.