Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Brüsszeli Csipke Két rangos kórusesemény Kodály tiszteletére Brüsszelben

Két rangos kórusesemény Kodály tiszteletére Brüsszelben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója jegyében zajló 2017-es év alkalmából november-decemberben két fontos magyar vonatkozású kórusesemény lesz látható Brüsszelben.

November 10-én a Somos Csaba vezette Nemzeti Énekkar ad koncertet a BOZAR Henry Le Boeuf termében, Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő a Belga Nemzeti Zenekarral Stanislav Kochanovsky orosz karmester vezényletével. A korszakos Kodály-mű első alkalommal kerül bemutatásra a brüsszeli Művészetek Palotájában. A Müpával együttműködésben megvalósuló nagyszabású produkció fontos lépés a magyar-belga kulturális együttműködésben – adta hírül a Balassi Intézet, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata.

Műsorukon hallható lesz Ligeti György Requiemje, valamint  J. S. Bachtól a Toccata és Fuga (Orch. Leopold Stokowski) és Anton Weberntől az Im Sommerwind is. Az est szólistái Tetiana Zhuravel (szoprán), Kálnay Zsófia (mezzo) és Brickner Szabolcs (tenor) lesznek, utóbbit a 2008-as Erzsébet Királyné Énekverseny győzteseként kitüntetett figyelemmel látja viszont a belgiumi közönség.

A Nemzeti Énekkar legutóbb 2011 januárjában, a Liszt-év keretében vendégszerepelt a BOZAR-ban. Ekkor a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral Liszt Ferenc Koronázási Mise-jét adták elő Kocsis Zoltán vezényletével.

További részletek, jegyvásárlás a BOZAR honlapján

A kettős Kodály-évfordulót a brüsszeli Balassi Intézet egy másik kezdeményezéssel is szerette volna emlékezetessé tenni: a nagy zeneszerző, zenetudós és népzenekutató pedagógusi és zenei közösségépítő szellemiségének adózva alapítottak egy énekkart helyi énekesek közreműködésével. „Úgy gondoltuk, hogy hagyományos programjainkon, koncertjeinken túl

Kodály tiszteletére idén valami különlegeset, maradandót is szeretnénk létrehozni. Olyat, ami képes összefogni különböző korosztályú és kultúrájú embereket,

amire felkapják a fejüket ebben a színes, soknemzetiségű városban” – mondta el Burányi Adrienne, az Intézet munkatársa, a Nagykövetség kulturális titkára.  Az így létrejött Kodály Kórus koncertjére december 3-án kerül sor a Szent Mihály és Szent Gudula katedrálisban. Műsoruk Fassang László orgonaművész koncertjével egészül ki, vezényel Charlotte Messiaen, a Belga Kodály Társaság egykori elnöke.

„A kórus szervezését kora tavasszal kezdtük, felkértük Charlotte Messiaen belga karvezetőt, zenepedagógust, hogy legyen a művészeti vezető” – tette hozzá Burányi Adrienne. „Az énekesek toborzására szórólapokon felhívást helyeztünk el koncerttermekben, CD- és kottaboltokban, valamint közzétettük a honlapunkon és a közösségi média felületein is. Nagy megelégedésünkre közel 70 énekes jelentkezett a fiataloktól a nyugdíjas korosztályig, akik legtöbbje belga – francia és flamand ajkúak egyaránt, – valamint csatlakoztak itt élő magyarok és más külföldiek, elsősorban az EU-intézményekben dolgozók és családtagjaik köréből. A kórus első próbájára június 18-án került sor, azóta rendszeresek a próbáik nálunk a Balassi Intézetben.”

A brüsszeli Kodály Kórus és Fassang László orgonaművész koncertje

2017. december 3. (vasárnap) 16:00; helyszín: Cathédrale Sts Michel et Gudule, Bruxelles

A koncert programja:

Bach: Fantaisie et fugue en sol mineur BWV 542; Liszt: Prélude et fugue sur le nom de Bach; Kodály: Organnoeida ad missam lectam (részletek); Fassang: Improvisation sur les thèmes de Kodály; Lassus: Confortamini and jam nolite; Jan Campanus Vodnansky: Rorando Caeli; Franz Liszt: Ave Maria; Claude Debussy: Dieu qu’il a fait bon regarder; Kodály Zoltán: Szép könyörgés (Beautiful Prayer); Adventi Ének (Advent Song); Vytautas Miskinis: Cantate Domino; Gabriel Fauré: Cantique de Jean Racine

A Kodály-módszer a belga zeneiskolákban viszonylag kevéssé ismert. Brüsszelben azonban sok önszerveződő kórus működik, melyeket zeneiskolák, kisebb-nagyobb kulturális intézmények, különböző összetételű közösségek hoztak létre. A szervezők erre alapozták a kezdeményezés sikerét. A jelentkezéshez nem volt követelmény a professzionális énekesi háttér, de a repertoár megkövetelt bizonyos szintű szakmai felkészültséget, kórustapasztalatot (pl. kottaolvasás). A kórustagok többsége jelenleg is énekel más kórusokban, akik pedig nem, korábban énekeltek és most újra kedvet kaptak. A koncerten részt vesz Magyarországról 14 professzionális kórusénekes is, akik évtizedes tapasztalattal rendelkező aktív kórustagok. Ők korábbról már ismerték a repertoárt és örömmel csatlakoznak e nagyszerű kezdeményezéshez.

A Kodály-évhez kapcsolódóan a Balassi Intézet, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata Belgium egyes zeneiskoláiban módszertani továbbképzést is szervezett. A Genfi Kodály Stúdió szakemberei októberben egy héten át tartottak szolfézsórákat különböző korosztályoknak a Vallon-Brabant tartományban. A több hónapos előkészítő munka magyarországi tanulmányúttal zárul a belga partnerek részére novemberben. A zenetanárokból és szakfelügyelőkből álló delegáció a Zeneakadémián, több zeneiskolában és a kecskeméti Kodály Intézetben tesz látogatást.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X