Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Sikeres japán Opera-turné világsztárokkal

Sikeres japán Opera-turné világsztárokkal

Világhírű szólisták, Edita Gruberová, Miklósa Erika és Rost Andrea társaságában turnézott 2017. október 25. és november 23. között a Magyar Állami Operaház Japánban. A társulat két előadást játszott, a Lammermoori Lucia és A denevér előadásait követően pedig, a turné zárásaként az Opera Zenekara adott hangversenyeket az elismert japán zongoraművész, Ingrid Fujiko Hemming közreműködésével. A tervek szerint az Opera 2019-ben ismét visszatér a szigetországba.

A turné számokban

Az Opera együttesei és szólistái Japánban a most zárult turnét megelőzően már összesen 200 előadással és 20 koncerttel vitték hírét a magyar operajátszásnak és értek el komoly sikereket a korábbi meghívások alkalmával.

Az idei turnén részt vett 150 művész 20 helyszínen 23 előadást mutatott be, amiből 18 opera-előadás és 5 zenekari koncert volt.

Az Opera művészei a csaknem egy hónap során összesen 5600 kilométert tettek meg a szigetországban, előadásaikat 20.500 néző láthatta.

- hirdetés -

Az Operaház művészei olyan helyszíneken léptek fel, mint a patinás Tokyo Bunka Kaikan, ahol három alkalommal játszottak, továbbá Oszakában, Fukuokában és Nagojában is vendégeskedtek. Műsoron a Szabó Máté által tavaly színpadra állított Lammermoori Lucia és Szinetár Miklós A denevér című klasszikus operettrendezése szerepelt, utóbbi 16 év után látogatott ismét Japánba.

- hirdetés -

Donizetti művét hét alkalommal láthatta a japán közönség Edita Gruberová, Miklósa Erika és Rost Andrea címszereplésével. Ifjabb Johann Strauss operettje tizenegyszer szerepelt a műsoron, amiben a magyar sztárok közül Rosalindát Rost Andrea négyszer, Adélt Miklósa Erika nyolc alkalommal alakította.

A további szólistaszerepekben a japán közönség olyan magyar énekeseket láthatott, mint Meláth Andrea, Miksch Adrienn, Szakács Ildikó, Tallós Andrea, Várhelyi Éva, Wittinger Gertrúd, Balczó Péter, Bakó Antal, Bátki Fazekas Zoltán, Cser Krisztián, Egri Sándor, Horváth István, Kálmándy Mihály, Kelemen Zoltán, Kovács István, Kovácsházi István, Megyesi Zoltán, Szappanos Tibor és Ujvári Gergely. Az Opera Ének- és Zenekarát Kovács János, Peter Valentovič és Kocsár Balázs vezényelte.

Az idei japán turnét is egy immár hagyományosnak tekinthető, négy koncertből álló hangversenysorozat zárta, amelyen az Opera Zenekara Mozart, Beethoven, Brahms, Johann Strauss és Liszt műveit adta elő. A Mario Košik és Kovács János által dirigált estek közül hármon a Magyarországon is rendszeresen fellépő, világhírű zongoraművész, Ingrid Fujiko Hemming volt az est szólistája.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.