Papageno Radio
Címlap Napjaink legjelentősebb szlovén orgonistája érkezik Budapestre

Napjaink legjelentősebb szlovén orgonistája érkezik Budapestre

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Hold utcai sorozat szeptember 7-i hangversenyén Dalibor Miklavčič előadását élvezhetjük. Napjaink legjelentősebb szlovén orgonistája, nem először koncertezik Budapesten, persze, ha orgonistának nevezzük, leszűkítjük működési körét.

A művész vallja, hogy számos orgonamű eredetileg pedálos csembalóra vagy éppen pedálzongorára íródott, ezért nem véletlen, hogy ezeken a hangszereken jobban is szólnak. A legendás virtuóz és tanár, aki autójában – mint afféle zenetörténeti csigaházban – viszi magával turnéira különleges hangszereit, ezúttal a Hold utcai orgonán játssza kedvenc Bach darabjait.

Játék közben az ember megérzi, ha a templomtérben történik valami. Nem ezoterikus értelemben, de egyfajta energiáról van szó. Ha ez találkozik a tieddel, abból a legihletőbb, legcsodálatosabb pillanatok jöhetnek létre – mondja.

A Ljubljanában született művész Bécsben folytatott orgona és zeneszerzés tanulmányokat, majd Milánóban specializálódott a régizenére Lorenzo Ghielmi tanítványaként. 2006-2009 között óraadó professzorként orgonát és improvizációt tanított a grazi Zeneművészeti Egyetemen. 2007 óta tanít a ljubljanai Zeneakadémián. Dalibor Miklavčič a Szlovén Orgonaszövetség elnöke volt 2000-2005 között. 1995 óta mintegy 25 új orgonát tervezett.

Elsősorban Bach játékának örömét, és az orgonazene iránti szeretetemet akarom megosztani a közönséggel. A legfontosabb, hogy átéljék azt a boldogságot, amit ennek a különleges orgonának felfedezése jelent számomra.

Promóció

Stream és színház

X
X