Papageno Radio
- hirdetés -
Folk A magyar népzene teremtett szakrális flow-élményt a Szent Efrém Férfikar koncertjén -...

A magyar népzene teremtett szakrális flow-élményt a Szent Efrém Férfikar koncertjén – Videó

Három teltházas koncerttel indult útjára az Orientale Lumen sorozat legújabb évada. A házigazda Szent Efrém Férfikar a sorozat történetében először egy népzenei együttest, Pál István Szalonnát és bandáját hívta meg közreműködőnek az ortodox karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó nyitókoncertekre. Bár elsőre szokatlannak tűnhetett ez a párosítás, a koncerten kiderült, hogy még akár egészen távoli dallamok között is felfedezhető melodikus párhuzam – a lelki együttrezgés pedig tértől és időtől függetlenül megjelent a karácsonyi zenékben.

- hirdetés -

Győrben, Debrecenben és Budapesten debütált az Orientale Lumen 2019 sorozat, ahol Pál István Szalonna és bandája voltak a Szent Efrém Férfikar vendégei. A két együttes korábban már többször dolgozott együtt, nemrég Grúzia fővárosában, Tbilisziben adtak közös koncertet. Azonban az Orientale Lumen sorozat egy kicsit más, mint egy szokásos koncert – Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita keresztelte el „hang-áhítatnak” ezeket az alkalmakat, ugyanis ilyenkor a közönség is együtt utazik, együtt imádkozik az előadókkal és a mindenkori cél az, hogy egyfajta szakrális flow-élményben oldódjon fel előadó és befogadó egyaránt.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Nemzetiségekért díjban részesült a Szent Efrém Férfikar

Kocsis Fülöp metropolita ott volt a két együttes közös koncertjén a Debreceni Református Nagytemplomban, ahol a nagy hideg ellenére is szép számban gyűlt össze közönség. A játékosságot, az improvizatív egymásra figyelést emelte ki a két együttes közös koncertjéről, ahonnan nagyon „jóllakottan” távozott a közönség:

Sokan voltak, akik meglátva a koncerthirdetését, nem tudták eldönteni, hogy vajon hogyan működhet együtt egy szakrális zenére fókuszáló vokális együttes egy autentikus népzenész bandával. Közéjük tartozott Mona Dániel fiatal zenetudós is, aki amatőr néptáncosként a koncert mindkét fellépőjével tudott kapcsolódási pontokat találni – ő a két együttes autentikus zenékhez való vagány hozzáállását emelte ki az Orientale Lumen nyitókoncertje után.

Az Orientale Lumen 2019 sorozat májusban folytatódik, ezúttal a moszkvai Vörös tér ikonikus templomában, a Vaszilij Blazsennij székesegyházban napi szolgálatot teljesítő Dorosz Énekegyüttes lesz az Ortodox Húsvét ünnepi koncert vendégfellépője.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!