Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál José Cura lesz a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze

José Cura lesz a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze

A 2019/2020-as évadtól José Cura az Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze – jelentette be a hírt a művész részvételével zajló nemzetközi sajtótájékoztatón Kovács Géza, az MRME ügyvezető igazgatója. Az együttműködésből születő koncertekre 2019. november 13-án a Müpában, 2020. január 29-én a Zeneakadémián és 2020. április 21-én ismét a Müpában kerül sor.

- hirdetés -

José Cura és az MRME kapcsolata nem újkeletű. 2018-ban a Nagyhéten, a Müpában került színpadra a José Cura zenei világa című előadás. Akkor megszólalt a művész három legjelentősebb oratorikus műve, a Modus, a Magnificat és az Ecce Homo. 

A Modust és a Magnificatot ő maga vezényelte, az Ecce Homóban pedig Krisztus szerepét énekelte.

- hirdetés -

A koncerten Cura a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Énekkarával és Gyermekkórusával, négy kiváló énekes szólistával, Váradi Zitával, Simon Krisztinával, Horváth Istvánnal és Bakonyi Marcellel, valamint az Ecce Homót dirigáló Mario De Roséval osztotta meg a színpadot. Az előadás után Cura elragadtatással nyilatkozott az Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészi színvonaláról, és már akkor kifejezte reményét a további együttműködésre.

Hosszú hónapok előkészítő munkálatai után most vált hivatalossá, hogy a követkető koncertévadtól José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze lesz 3 éven keresztül.

Az argentin énekes egyre gyakrabban hódol másik nagy szenvedélyének, a vezénylésnek, és komponál is. Az együttműködés keretében nem csak operaénekesként, hanem karmesterként és zeneszerzőként is megmutatja tudását és tehetségét a magyar közönségnek.

2020. január 29-én, a Zeneakadémián megrendezésre kerülő koncerten José Cura saját művének ősbemutatójára kerül sor, melynek címe Montezuma és a rőthajú pap.
“A zene mögött egy nem annyira vicces, de csodálatos történet áll, hiszen Vivaldi, Scarlatti és Händel találkoza elevenedik meg” – mondta José Cura, aki a Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel közös terveikről elárulta, hogy többek között Ománba, Németországba és Szlovéniába utaznak majd turnékörútra.

Mindezek előtt az idei Cziffra Fesztivált is megtiszteli részvételével a sztártenor: Balázs Jánossal közösen lépnek fel a fesztivál gálaestjén, ahol az argentín zenéé lesz a főszerep.

José Cura – forrás: http://josecura.com

„Cziffra György neve kevéssé ismert szülőhazámban, Argentínában, annak ellenére, hogy nem csak fantasztikusan virtuóz zenész volt, hanem figyelemreméltó személyiség is, és nagyszerű példája annak, hogy mit képes elérni egy művész a legfájdalmasabb élettapasztalatok és élethelyzetek ellenére is. Természetesen sosem hallottam őt élőben játszani, de a róla készült felvételekből – a lehengerlő technikai biztonság mellett – leginkább az a nyugalom jelent tanulságot számomra, amit a legbonyolultabb darabok előadása közben is tanusítani tudott.

A tehetségen kívül semmi más nem adatott meg neki. Mindent önuralmának és hosszú évek kitartó, kemény munkájának köszönhet.

A gálaesten zongorára és énekhangra írt argentín dalokat fogunk előadni, néhányat a legszebbek közül, melyek egyben a költészet ékes példái is.” – nyilatkozta lapunknak a művész a Cziffra Fesztivál kapcsán, aki hozzátette, örömmel tölti el, hogy a következő években még inkább erősítheti a magyar közönséggel való kapcsolatát.

Kövesse a 2019-es Cziffra Fesztivál programjait is tematikus blogunkban!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!