Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Nyári Fesztivál Mindent az étlapról – Philipp György operái a Budapesti Nyári Fesztiválon

Mindent az étlapról – Philipp György operái a Budapesti Nyári Fesztiválon

„Elengedettebben enni sokkal több fogást” – Esterházy Péternek ez a mondata juthat eszünkbe a Philipp György karnagy által alapított Á la c’ARTe-kórusról, amely néhány éve, egy emlékezetesen jóízű nyáriesti spontán éneklés után kezdte meg működését. De a mottó vonatkozhat akár Philipp egész változatos és sokszínű zenei működésére is. Idén többek között az Anna and The Barbies zenekart kísérő Heuréka Pop Orchestra karnagyaként láthatjuk viszont a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon egy másik, ugyancsak emlékezetesnek ígérkező, Kis-éji Rock and Roll című koncerten.

- hirdetés -

Philipp György már nagyon fiatalon, a kétezres évek elején felbukkant a Bárka Színházban, például mint Ágens emlékezetes produkcióinak zenei rendezője, egyszemélyes kórusa és zeneszerzője. Annak ellenére, hogy szuggesztív színpadi jelenlétével és öt oktávnyi hangterjedelmével Philipp akkor is pillanatok alatt élénk kíváncsiságot ébresztett a nézőkben, szerényen háttérbe húzódott és egyáltalán nem akarta elvinni a show-t.

Szabályos, de nem szokványos zenei pálya az övé. Ütőhangszereken és hegedűn kezdett zenei tanulmányok után zeneszerzést tanult és karmesterként végzett a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián 2005-ben. Nagyjából azóta rendez és vezényel ifjúsági opera- és zenés színházi előadásokat is. Karmesterként és rendezőként olyan specifikus összművészeti és operaelőadásokat hoz létre, amelyekkel szeretné érthetővé és szerethetővé tenni a műfajt minden korosztály számára.

- hirdetés -

Közben a Budapesti Kórusiskola, a Táncművészeti Főiskola és a Baltazár Színház tanára, és több zenekarral és színházzal – a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, a Nemzeti Színházzal, a Katona József Színházzal – is együtt dolgozik, valamint a Közép-Európa táncszínház zenei munkatársa, az Amadinda ütőegyüttes, az UMZE és az ARTUS mozgásszínház énekes partnere és az említett Á la c’ARTe társulat művészeti vezetője. Az Á la c’ARTe, mint afféle igazán professzionális és univerzális örömkórus kivételesen magas elméleti képzettséggel rendelkező hivatásos, fiatal énekesekből alakult. Névválasztásuk gazdag repertoárjukra, a művészi kreativitásra és szabadságra utal a „bármit az étlapról” jegyében.

A Budapesti Fesztiválzenekar felkérésére két operaelőadást is készített. A Bastien&Bastienne-t és Britten Noé bárkáját az ország számos iskolájában nagy sikerrel adták elő. A Kis-éji Rock and Roll című koncerten az Anna and the Barbies mellett fellépő Heuréka Pop Orchestrának vezényel majd június 13-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Budapesti Nyári Fesztivál programjaival foglalkozó tematikus blogunkat itt olvashatják.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!