Papageno Radio
Címlap Élőben követhetjük a 16. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny minden koncertjét

Élőben követhetjük a 16. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny minden koncertjét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A zenei olimpiának is beillő, 16. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyt június 17. és 28. között rendezik Moszkvában és Szentpéterváron, de mi akár otthon, az erkélyről is élvezhetjük a közvetítést.

Több száz művész száll versenybe a nyereményekért olyan kategóriákban, mint zongora, hegedű, cselló, ének és az újonnan hozzáadott kategória, a fúvós hangszerek.

Az első Csajkovszkij Versenyt 1958-ban rendezték, a hidegháború legfagyosabb éveinek egyikében. Akkor, nagy meglepetésre egy amerikai zongorista, Van Cliburn nyerte a versenyt.

A Csajkovszkij-verseny egy négy évente megtartott esemény. A főnyeremény 100 ezer dollár, azonban  az egyes kategória győztesének is vannak nyereményeik, a nagyobb kategóriákra 30 ezer dollár, a kisebbekre 20-tól 2 ezer dollárig terjedő nyereményeket osztanak ki. A Dmitrij Hvorosztovszkij emlékének adózó ének kategóriájában 15 ezer dollárt ér az első helyezés.

A zsűri között neves zenészek foglalnak majd helyet: Gyenyisz Macujev (zongora), Martin Engstroem (hegedű), Sir Clive Gillinson (cselló), Sarah Billinghurst Solomon (ének), illetve Gyenyisz Burjakov és Ian Bousfield (vonós hangszerek).

Ide kapcsolódik:
Baráti Kristóf és Várdai István a Csajkovszkij Verseny zsűrijében

A verseny számos zongoristának szolgáltatott karrierindítási lehetőséget, úgy mint Van Cliburn, Vlagyimir Ashkenazy, Eliso Virsaladze, Mihail Pletnyov, Grigorij Szokolov, Borisz Berezovszkij, Gyenyisz Macujev vagy Danyiil Trifonov. Csakúgy mint hegedűművészeknek: Gidon Kremer, Victoria Mullova, Vlagyimir Szpivakov, Viktor Tretyakov, Pavel Miljukov. Csellósoknak: Mario Brunello, David Geringas, Nathaniel Rosen, Natalia Gutman, Antonio Meneses. Énekeseknek: Vlagyimir Atlantov, Jelena Obrazcova, Julia Matocskina, Jevgenyij Nyesztyerenko, Paata Burchuladze, vagy Deborah Voigt

Ahogy 2015-ben, úgy idén is a medici.tv oldalán lehet majd élőben követni a versenyt. Az online műsorszolgáltató a koncertprogram sugárzásán túl exkluzív interjúkkal és kulisszák mögötti történetekkel is készül a Csajkovszkij Versenyre. A 2015-ben készült felvételeket itt lehet megtekinteni, az idei közvetítések pedig itt lesznek majd elérhetők.

(Via sfcw.org)

Promóció

X
X