Papageno Radio
Címlap Ezeket a programokat ne hagyja ki a Színházak éjszakáján!

Ezeket a programokat ne hagyja ki a Színházak éjszakáján!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kulisszajárások, nyílt próbák, színészzenekarok koncertjei – csak néhány a Színházak éjszakájának hagyományosan népszerű programjai közül. De évről évre vannak olyan különlegességek, amelyek egyszeriek és megismételhetetlenek, azaz kihagyhatatlanok.  

Csak nézünk, mint a moziban? – Sikerfilmek a színpadon

Egy sikerfilm a színházban is sikert arat? Jár-e kockázattal egy ilyen adaptáció? A műfaji keretek megváltozása milyen hatással van a történetre? Változnak-e a nézői elvárások? Hogyan kell a forgatókönyveket színpadra alkalmazni? Milyen kompromisszumokat kell kötni, és mi az, ami adaptálhatatlan? Erről beszélget az évadnyitó Jó kérdés alkalmával a Katona József Színházban 15 órától Csizmadia Tibor rendező, Pelsőczy Réka színművész, rendező, a Katona József Színház tagja, Vajda Katalin író, dramaturg és Seres Gerda újságíró.

I’m online

A Karaván Szobaszínházban 17 órakor kezdődik egy előadás, amely nagyon kényes és egyre égetőbb kérdésekkel szembesíti a nézőket: a téma az iskolai és az internetes zaklatás. Az előadás elsődleges célcsoportja a zaklatásoknak leginkább kitett általános iskolás és középiskolás korosztály. A darab főszereplője Pálma, a 15 éves roma kamaszlány. Nemcsak életkora, hanem széthulló családja, a származásával kapcsolatban soha el nem kezdett beszélgetések miatt is rendkívül sérülékeny. Amikor a család új helyre költözik, Pálmát váratlanul egyre durvább, egyre fokozódó iskolai és internetes zaklatássorozat éri. Az előadást az internetes és az iskolai zaklatással kapcsolatos feldolgozó beszélgetés követi.

Saját forrásból

A Budapesti Operettszínház művészei, Földes Tamás, Németh Attila, Szabó P. Szilveszter nem csupán kiváló színészek, de verseket is írnak. Ezeket a költeményeket adják elő 18 órától prózában és megzenésítve, Mihalics János zongorakíséretével.

Ide kapcsolódik:
Akár 34 teátrumba is ellátogathatunk a Színházak Éjszakáján

Vinnai–Litkai: A pályázat

A Dumaszínházban 19 órától elevenednek meg egy független színházi társulat véres kalandjai a hazai pályázati rendszer meseszerűen bürokratikus lápvilágának futóhomokba ágyazott szubkultúrájában. Költséghatékony, ámde akciódús felolvasószínházat ígér a program, látványos telefonhívásokkal, sikamlós pályázati feltételekkel és kacagtató pénzösszegekkel.

Tánckedd szombaton

A TRIP hajó összes tereiben a Duda Éva Társulat várja a kortárs tánc iránt érdeklődőket 20 órától. Ugyanitt 22 órakor kezdődik a hajnalig tartó Színházak éjszakája-afterparty.

Nedeczky–Farkas–Hoppál Trió

Tangók, keringők, népdalátiratok, versek, kávéházi dallamok töltik be 21.30-tól a Bethlen Téri Színház kávézóját. Közreműködik: Nedeczky Júlia (klarinét, ének), Farkas Virág (harmonika, ének), Hoppál Mihály (BassPoetry, nagybőgő, gitár).

London by Night – Interaktív improvizáció az Erkel Színházban

A Színházak Éjszakáján az Opera is Az ember tragédiája előtt tiszteleg. Madách remekművének több feldolgozása is szerepelt korábban színházunk repertoárján: Ránki György és Bozay Attila operái, valamint Kocsák Tibor balettje. Ezekből és más Tragédia-adaptációkból is adnak elő részleteket az Opera művészei mindazoknak, akik az Erkel Színház programját választják ezen az estén. Az épület különleges tereiben a darabhoz kapcsolódó interaktív színházi játékokban, zenei improvizációkban is részt vehetnek az érdeklődők. 22 órától három időpontban zajlik a játék és a túra Aczél Andrással.

A Színházak éjszakájának teljes programját ide kattintva böngészheti végig

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X