Papageno Radio
Blogok CAFe Budapest A Mediterráneum mindennapjai jazzben elmesélve

A Mediterráneum mindennapjai jazzben elmesélve

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Omer Klein Izraelben nőtt fel, tanulmányait a bostoni New England Conservatoryban Danilo Péreznél, majd New Yorkban Fred Hersch vezetésével folytatta. Hamarosan a New York-i jazzélet egyik meghatározó alakjává vált, jelenleg Németországban él. A CAFe Budapest programsorozatában október 18-án hallhatjuk trióját az Opus Jazz Club színpadán.

2018-ban Omer Klein a német Grammynek nevezett ECHO-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával. „Gyorsasága, billentése, kifinomultsága és kreativitása alapján a zongora mestereinek legszűkebb csoportjában van a helye” – írta róla a Süddeutsche Zeitung kritikusa.

 

A New York Times szerint „határok nélküli” zenész, a Westdeutsche Zeitung „bámulatba ejtő” muzsikusnak nevezte. Nagy nemzetközi visszhangot keltő, Fearless Friday (2015) című lemeze óta triója az egyik legkeresettebb jazzformáció, melyben Haggai Cohen Milo nagybőgőzik és Amir Bresler dobol.

Budapestre legújabb albumukkal, a Radio Mediterannal érkeznek, melynek zenei anyagát a mediterrán partvidékek embereinek gazdag kultúrája ihlette. Az együttes minden tagja Izraelben nőtt fel, ahol a Földközi-tenger „díszletezte” mindennapjaikat, adott hátteret fiatalkori tapasztalataiknak és élményeiknek, ezáltal hatással volt zenei gondolkodásukra is. Így az új albumot elsősorban magának a tengernek ajánlák a zenészek. A felvételek egyébként egy kutatási időszakot követően születtek meg, amely alatt az együttes komolyan belemerült a régió gazdag és változatos zenei stílusaiba.

 

Az album tartalmazza Klein saját szerzeményeit, amelyet Tunézia, Bulgária, Törökország, a Közel-Kelet, Líbia, Marokkó és más mediterrán országok hangjai inspiráltak. Az album nem követ semmiféle szabályt, kivéve a zenélés örömét. A Radio Mediteran kilenc izgalmas dala széles spektrumot fog át a modern, zongorán megszólaló jazztől a balkáni hatásokig és az arab népzeneig, popos elemekkel vegyítve. Ez a merész fúzió nemcsak Klein zongorajátékától működik olyan jól, de maga a tematika is erőteljes: a szerzemények abszolút a Földközi-tenger körül forognak.

A CAFe Budapest háttéranyagaiért keresse tematikus blogunkat!

(Via Omer Klein hivatalos honlapja)

Promóció

Stream és színház

X
X