Papageno Radio
Címlap Fiatalon az énekesi pályát is komolyan fontolóra vette Vajda János zeneszerző –...

Fiatalon az énekesi pályát is komolyan fontolóra vette Vajda János zeneszerző – Videó

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 70. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas zeneszerző, Vajda János legújabb műve nyitja a Budapesti Filharmóniai Társaság 2019. december 1-jei koncertjét a Pesti Vigadó romantikus épületében.

Részletes információk a hangversenyről itt érhetők el.

Vajda Jánost kérte fel a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara egy új szimfonikus mű, a Filharmóniai ünnepi nyitány megírására, melynek ötlete Kodály Zoltán 86 évvel ezelőtti kezdeményezésének folytatása: a zeneszerző akkor a Galántai táncok című művét ugyanis az együttes számára ajánlotta, a darab pedig azóta is minden hazai együttes repertoárján szerepel.

Az Erkel- és Kossuth-díjas Vajda János kompozícióira a tonális zene jellemző, ily módon a hagyományokhoz kötődik. „Túl azon, hogy az ember alkotás közben a maga szükségleteit elégíti ki, nem szabad megfeledkezni az alapvető célról, vagyis másokhoz szólni, méghozzá olyan módon, amelyet mindenki megért” – vallja a  zeneszerző.

Ebből az alkalomból interjúsorozat készült Vajda Jánossal, melynek második részében megtudhatjuk, hogy miként alakult a zeneszerző pályája, és milyen szerepet töltött be életében az éneklés.

Promóció

X
X