Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Szokolay Szokolay Sándor Ave Mariája az anyaság szentsége és gyönyörűsége előtt tiszteleg

Szokolay Sándor Ave Mariája az anyaság szentsége és gyönyörűsége előtt tiszteleg

Szokolay Sándor egyneműkarra komponált Ave Maria című alkotása 1988 novemberében keletkezett. A protestáns zeneszerzőt több alkalommal megihlette a Mária himnusz gyönyörű szövege. A spirituális és zenei vonzalom gyökereiről a szerző feljegyzéseiben találunk utalásokat.

- hirdetés -

„Legalább öt Ave Mariát írtam, hiszen az anyaság szentségét és gyönyörűségét éppen ő fejezi ki. Krisztus anyját és első tanítványát tisztelem Máriában. Ez nem csak vallási kérdés, emberi értelemben is nagyon fontos. Mi, Lutheránusok tiszteljük Jézus anyját, bár nem imádkozunk hozzá. De ez a tisztelet már majdnem imádság. Imádság az is, amikor a gazda felnéz az égre, és esőért sóhajt.

- hirdetés -

Mindig is érdekelt, hogy a többi vallás mit csinál másként, esetleg jobban. Lelkem színpada inkább olyan, mint a katolikusoké. Például, én nem feltétlenül pakoltam volna ki a templomokból a művészi tárgyakat, hiszen azok nem bálványok, hanem a mennyország szépségét hivatottak megidézni.

Kételkedésnélküli hitemet evangélikusként gyakorlom, de itt és odaát elkülönítés nélküli és felekezetek fölötti egyetemességű emberi és művészi hitvallás igyekezetével élem életemet, az örökkévalóság bizonyosságával!”

A felvételen Szabó Dénes vezényletével a Pro Musica Leánykar éterikus előadásában szólal meg Szokolay Sándor Ave Maria című kórusműve.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!