Papageno Radio
Címlap „Színházi közéletünk jelenlegi állapotában nem könnyű a közös játék örömére figyelni”

„Színházi közéletünk jelenlegi állapotában nem könnyű a közös játék örömére figyelni”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Megkezdődött a debreceni Csokonai Színház teljes rekonstrukciója, a felújítás megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára szimbolikus helyszínnek nevezte a Csokonai Színházat, amelynek 2007-2013 között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója volt a direktora, akinek „értékteremtő munkássága, kiemelkedő rendezései, társulatépítő tevékenysége nyomán a Csokonai szinte páratlanul sikeres korszakát élte”.

„Vidnyánszky Attila itt Debrecenben is a játék örömét adta át a művészeknek és a közönségnek. Színházi közéletünk jelenlegi állapotában nem könnyű most a közös játék örömére figyelni, néhányan nem szeretnék, hogy a színház művészeti értékei kerüljenek előtérbe, más funkciókat szánnak a színháznak” – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Fülöp Péter azt mondta, a Csokonai Színház a hazai színjátszás nagy múltú, ugyanakkor bátor és előremutató művészi szellemiséggel bíró helyszíne.

Értékeinek védelme, örökségének ápolása, jövőjének biztosítása közös feladatunk és a felelősségünk

– fűzte hozzá az Emmi helyettes államtitkára. Papp László polgármester – utalva a Csokonai Színház megkezdett rekonstrukciójára és a Latinovits Színház belsőépítészeti befejező munkálatainak kezdetére – azt mondta, a vidék legjelentősebb kulturális fejlesztése kezdődött meg Debrecenben. A Csokonai Színház épülete kívül és belül teljesen megújul: a műemlék épületben egyebek mellett új közönségfogadó-teret alakítanak ki, a nézőtérről kikerülnek a páholyokat tartó oszlopok, és 40 százalékkal nő az ülőhelyek száma – sorolta. Hozzátette: a munkák befejezése után a két színházépületben egyszerre mintegy 1200 ember juthat színházi élményhez Debrecenben.

Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke azt mondta, a magyar kormány 2010-ben „a színház és a színházi kultúra mellé állt”, és az önkormányzatok konszolidálása után a Modern városok program keretében jelentős forrásokat biztosított a fejlesztésekhez. A politikus Debrecent a magyarság fővárosának nevezte, amely az elkövetkező években a Kárpát-medence kulturális központjává válik.

(Via MTI)

Promóció

X
X