Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Szimfónia törött hangszerekre

Szimfónia törött hangszerekre

Egy zeneszerző, David Lang sérült, látszólag használhatatlan hangszerekre ír zeneművet. És ezt a nem konvencionális projektekben utazó komponista nem valami lila művészeti okból teszi.

- hirdetés -

A törött, sérült, csak porfogónak jó hangszereket ugyanis a philadelphiai tankerületben gyűjtötték össze, ily módon mindegyik egy-egy olyan gyereket reprezentál, akinek – eszköz híján – nincs módja zenét tanulni. A különleges művészeti programban több helyi intézmény mellett részt vesz egy galéria, ahol 2016-ban a nem csupán zeneiskolásoktól összegyűjtött 1500 hangszert kiállították, illetve a Philadelphiai Zenekar is.

Az ötlettel egy művészeti iskola igazgatója állt elő, aki a probléma helyett a lehetőségre, a közösségi megoldás keresésére akart fókuszálni.

- hirdetés -

David Lang, aki írt már egyszemélyes operát, de ő jegyzi az Ifjúság című film Simple Song betétdalát is, azonnal csatlakozott a kezdeményezéshez. Mivel minden hangszer más-más problémával rendelkezik, ezért minden egyes hangszert meghallgat, hogy pontosan tudja, mire alkalmas, milyen szólamot tud arra írni, a művet pedig önkéntes zenészekkel fogják előadni 2017 októberében. Miután bemutatják a szimfóniát, a hangszerek értő kezekbe kerülnek, hogy azokat az összegyűjtött alapítványi támogatásból, illetve magánszemélyek adományaiból megjavítsák, és az állami zeneiskolák tanulói játsszanak rajtuk.

Így gyűjtötték össze a hangszereket, és ilyen volt a kiállítás:

(Via Slipped Disc, Hyperallergic, a projekt honlapja)

Előző cikkNedves bugyi
Következő cikkNem történt semmi…

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.