Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Orendt Gyula Wim Wenders első operarendezésében lépett színre

Orendt Gyula Wim Wenders első operarendezésében lépett színre

Párizs, Texas, Berlin fölött az ég, Lisszaboni történet, Túl a felhőkön, Buena Vista Social Club, Pina – csak néhány film Wim Wenders hatalmas életművéből, aki közel ötvenéves mozikarrier után néhány napja operaszínpadon debütált.

- hirdetés -

A német filmrendező-forgatókönyvíró egyszer már majdnem rendezett operát, de a bayreuthi fölkérést végül lemondta. Daniel Barenboim három évvel ezelőtti ajánlatának nem tudott ellenállni, így a Berlini Staatsoperben azonban néhány napja megtörtént a nagy debüt: a Gyöngyhalászokat vitte színre a többek között Arany Oroszlánt, Arany Pálmát nyert, Oscar-díjra jelölt rendező. A választásnak személyes okai voltak, Wenders ugyanis két meglehetősen világfájdalmas Los Angelesi-i évben minden este ugyanabba a bárba járt, ahol a zenegépen a Bizet-opera két áriáját hallgatta. Az egyik pultosnőt ez annyira idegesítette, hogy két év után, amikor Wenders elment, a távozás fölötti örömében elküldte neki a lemezt.

- hirdetés -

Zurga szerepében a közönség Orendt Gyulát láthatta, aki a Zeneakadémián Keönch Boldizsár, majd Kovalik Balázs növendéke volt, és 2013/2014-es évad óta a Staatsoper tagja. A további főszerepeket Olga Peretyatko-Mariotti (Leïla), Francesco Demuro (Nadir) és Wolfgang Schöne (Nourabad) éneklik. A június 24-i premier utáni kritikák végletesek, vannak, amelyek a Gyöngyhalászokat stílszerűen ékszernek nevezik, mások szerint irritáló és dilettáns munka. A júliusi előadásokra minden jegy elkelt, de 2018 áprilisában ismét látható a produkció Berlinben.

(Via Berliner Staatsoper)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.