Papageno Radio
Intermezzo Puskin és Csajkovszkij lírai jelenetei

Puskin és Csajkovszkij lírai jelenetei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az 1833-ban megjelent verses regényt, az Anyegint jó negyven évvel később zenésítették meg. Az operát konzervatóriumi növendékek mutatták be 1879. március 17-én Moszkvában, a Kisszínházban.

1877 májusában érkezett meg Antonyina Miljukova szerelmes levele Pjotr Iljics Csajkovszkijhoz. Valamivel később egy barátja felhívta a figyelmét Puskin Anyeginjére mint lehetséges opera-alapanyagra. Az elbeszéléssel és lírával, nem pedig drámai jelenetekkel teli verses regényt a zeneszerző nem találta elég meggyőzőnek. Majd elért Tatjana leveléhez, amit meg is komponált. Júliusi esküvőjére az opera kétharmada készen volt. Kilenc hétig élt csupán együtt a pár, a sokk annyira visszavetette Csajkovszkijt, hogy csak 1878 végére fejezte be a művet.

A Puskin-mű kulcsjeleneteire fókuszáló librettót szintén Csajkovszkij jegyzi. Az ősbemutató nem hozott sikert, a Bolsoj 1881. január 23-i előadása, később az 1884-es szentpétervári produkció annál inkább. Az Operaház 1902. január 30-án tűzte először műsorra az operát.

Száraz november – 20. nap: Szomorú névnap

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X