Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újabb csodás tehetségű tinédzserre figyel a világ

Újabb csodás tehetségű tinédzserre figyel a világ

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 17 éves hegedűművész, Daniel Lozakovich Stockholmban született orosz-kazah szülők gyermekeként. Hatéves korában kezdett el hegedülni a véletlennek köszönhető, és két évvel később máris debütált a Moszkvai Virtuózok kamarazenekarral közös fellépésén. A különösen tehetséges fiatal zenész máris lenyűgözte a világot érett és megfontolt játékával. Első lemezét néhány napja adta ki a Deutsche Grammophon.

Daniel Lozakovich nem csupán tizenéves virtuóz, hanem megfontolt, gondokodó fiatal zenész, aki máris meggyőzte képességeiről idősebb, kiemelkedő kollégáit is. Valerij Gergijev 2015-ben már szólókoncertre hívta meg Moszkvába. Kamarazenekarokkal és szólistaként egyaránt bejárta már a fél világot, a legnevesebb együttesekkel és muzsikusokkal lépett színpadra, úgy mint Andris Nelsons, Szemjon Bicskov, Hartmut Haenchen vagy Robin Ticciati, a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Brüsszeli Kamarazenekar vagy a Moszkvai Filharmonikusok, valamint számos, rendkívül nívós nemzetközi díjban is részesült. 2018 nyarán jelent meg első lemeze, amelyen a Bajor Rádió Zenekarának kamaraegyüttesével Bach-műveket játszik.

- hirdetés -

Daniel Stockholmban él, és Josef Rissini növendéke a karlsruhei zeneakadémián. Amellett, hogy tehetséges zenész, rendkívül széles érdeklődési körrel rendelkezik. Szülei – akik nem zenészek – professzionális teniszjátékosként képzelték el, azonban karrierje nem a teniszütő, hanem a hegedűvonó által látszik kiteljesedni. Habár hivatásos sportoló bizonyára már nem lesz, továbbra is lelkes sportkedvelő maradt. Ha épp nem gyakorol vagy koncertezik, legszívesebben labdarúgással vagy boxolással tölti az idejét.

Norman Lebrecht így mutatta be őt:

Szkeptikus vagyok a csodagyerekekkel kapcsolatban, de hallottam Daniel Lozakovichot egy berlini éjszakai klubban ezen a héten: rögtön, a legelső vonócsapás után kétségem sem volt afelől, hogy ő egy valódi tehetség.

Senki sem vett lélegzetet a táncparketten az ő Bach-partitája alatt.

(Via medici.tv, Ludwig van Toronto, Deutche Grammophone)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X