Papageno Radio
Intermezzo Az angolok otthon is láthatják vereségüket

Az angolok otthon is láthatják vereségüket

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 70 méter hosszú bayeux-i kárpit nem csupán textiltörténeti, de történelmi szempontból is komoly értéket képvisel: az 1066-os hastingsi csatát meséli el, amelyben az angolokon aratott normann győzelmet ismerhetjük meg.

A korabeli képregénynek is tekinthető faliszőnyeg a Bayeux-i Múzeumban látható, ám az intézményt 2022-ben bezárják, hogy felújítsák. A kétéves renoválási időszakra Nagy-Britanniába kerül a kárpit, amelyet valamikor 1070 és 1082 között készítettek, a  legvalószínűbb feltételezés szerint a Canterburyben, Odo, Bayeux püspöke, Hódító Vilmos féltestvére számára, aki Vilmosnak engesztelési ajándékul szánta.

A bayeux-i kárpitra 626 emberi alak, 202 ló, 55 kutya, 505 egyéb állat, 49 fa, 37 épület és 41 hajó van hímezve gyapjúfonallal, öt szín nyolc árnyalatával. Jelenlegi hossza 69,55 méter, de egy része, amelyen Hódító Vilmos királlyá koronázása látható, elveszett.

A British Museum is felmerült kiállítási helyszínként, ám egyelőre még nem tudni, hol láthatják majd 2024-ig a nevezetes eseményt érzékletesen bemutató hatalmas textíliát. A francia és az angol muzeológusok már dolgoznak azon, hogyan tegyék digitálisan minél nagyobb közönség számára elérhetővé a kárpit kép- és szöveganyagát, az utóbbit ennek érdekében hamarosan elkezdik angolra fordítani.

(Via The Art Newspaper)

Promóció

X
X