Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Leila Josefowicz kapta az Avery Fisher-díjat

Leila Josefowicz kapta az Avery Fisher-díjat

A legutóbb 2014-ben Budapesten is koncertező kanadai születésű, amerikai hegedűművésznő az egyik legnagyobb presztízsű klasszikus zenei díjat kapta, amelyhez 100 ezer dollár pénzjutalom is jár.

Leila Josefowicz 17 évesen debütált a New York-i Carnegie Hallban, Sir Neville Marriner vezénylete mellett Csajkovszkij Hegedűversenyét játszotta. Még ebben az évben exkluzív szerződést kötött egy lemezkiadó világcéggel.

Avery Fisher 1975-ben alapította a díjat, amely ma a legnevesebb amerikai zenei elismerések egyike. A korábbi díjazottak között olyan kiváló előadók szerepelnek, mint az Emerson Vonósnégyes, Edgar Meyer, Yefim Bronfman, Murray Perahia és Sarah Chang.

- hirdetés -

A népszerű klasszikus repertoár mellett élénken érdeklődik a jazz, a szabad improvizáció és az új zene iránt, olyan szerzőkkel működik együtt, mint Thomas Adés, John Adams vagy Oliver Knussen. A világ legrangosabb koncerttermeiben lép fel Lipcsétől Londonig, Párizstól Stockholmig.

2015-ben John Adams Josefowicz számára komponált 50 perces új versenyművet, a Scherezade.2-t, amely arról a női archetípusról szó, aki szenved, akit elnyom a patriarchális társadalom, de mégis felveszi a harcot.

(Via NYTimes)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X