Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Casanova kalandjai Budán, avagy egy fürdőbeli szerelem legendája

Casanova kalandjai Budán, avagy egy fürdőbeli szerelem legendája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A We Love Budapest a MOME Animmal karöltve a leghíresebb nőcsábász, Casanova budai kalandjainak a nyomába eredt. Tudisco Júlia és Lydia Reid animációjában a sztereotípiák helyett egy új Casanovát ismerhetünk meg.

Hogy Casanova megfordult Pest-Budán a 18. században, nem puszta legenda, hiszen ő maga is megemlíti a memoárjában itteni kalandjait – írja cikkjében a We Love Budapest. Tudisco Juli, az Ó, Harmatcsepp című animáció egyik alkotója elmondta, az eredeti történet szerint, amikor Casanova Magyarországon járt, előszeretettel ment a fürdőkbe is gyógyulni, és amit leírt a visszaemlékezéseiben is, az a Rácz fürdőhöz kapcsolódó történet volt: elcsábította a helyi vendéglős lányát, de elkapták és elpáholták.

- hirdetés -

Ó, Harmatcsepp – fotó: Fotó: Tudisco Júlia, Lydia Reid

A történetek elolvasása után az alkotók elkezdtek utánajárni annak, hogy milyen is volt Casanova. Ugyan a nőcsábász oldalát mindenki ismeri, de emellett hihetetlenül intelligens volt, valamint korának egyik legjobb írója és utazója hírében állt.

„Arra gondoltunk Lydiával – akivel a filmen együtt dolgoztunk –, hogy inkább egy félénk, kedves, szégyenlős Casanovát ábrázolnánk. Az első lépés az volt, hogy rákerestünk, hogyan néz ki Casanova az internet szerint, utána Lydiával összeszerveztünk egy komoly szakmai megbeszélést a Király fürdőben, mivel sajnos a Rácz fürdő már sok éve zárva van, úgyhogy azt csak képeken tudtuk megnézni, de a végleges fürdőbelső ennek a kettőnek az ötvözéséből született meg” – meséli Tudisco Juli, aki bevallása szerint annak a Réber Lászlónak a rajzaiból is tudatosan inspirálódik, aki Janikovszky Éva gyermekkönyveit illusztrálta.

Budapesten egy rokokó épület is megemlékezik Casanováról, amelyben valaha azonban nem csak ő, hanem II. József császár is megszállt. Egy vaskos budai vendéglátó épület ez, mely kiállta a Duna, a labanc és a világháború ostromát is.

A Batthyány téri csarnok melletti Casanova-házra keresztelt két belsőudvaros lakóház igazi házaggastyán: a főváros egyetlen jelentősebb rokokó homlokzatú műemléke és a Víziváros legkiemelkedőbb védett épülete. A szöveg és a kép forrása: We Love Budapest

Az gyermekrajzok világát idéző animációban Casanova történetét egy fiatal lány mint narrátor meséli el eleinte pletykaszerűen: mi is történt akkor, amikor Budán járt Signore Casanova úr. A zene és a hangdizájn Karányi Dani munkája.

(Via We Love Budapest)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X