Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kortárs kiállítótér Ceaușescu szomszédságában

Kortárs kiállítótér Ceaușescu szomszédságában

2018. októberében nyílt meg Bukarestben a magánalapítású MaRE – kortárs művészeti múzeum, amely gazdag állandó kollekcióval és izgalmas időszaki tárlatokkal vonzza a jelenkor képzőművészetének szerelmeseit, de maga az épület is tartogat meglepetéseket a látogatók számára.

- hirdetés -

Az intézmény állandó gyűjteménye az 1965 utáni román képzőművészet áttekintését adja, hiszen számos paradigmaváltó alkotótól őriz fontos munkákat. Emellett három időszaki tárlat is megtekinthető a különösen izgalmasan kialakított térben, amely egyébként koncerteknek és filmvetítéseknek is otthont ad, gazdag könyvtára pedig művészettörténészek, kutatók számára segíti az elmélyülést.

Rendhagyó módon az épületet, a múzeum felszerelését és rendszereit eleve a kiállítási anyaghoz szabták. A helyszínt áthatja a kommunista diktatúra története: a két világháború között tervezett eredeti épületet erőszakkal államosították, majd Ana Pauker külügyminiszter költözött ide, de Ceaușescu is innen csupán néhány percre építette fel saját lakóhelyét.

- hirdetés -

A múltról az eredeti homlokzatosztás megtartásával emlékeztek meg, de megmaradt az alagsorban található vasbeton bunker is, a hely szellemének tiszteletben tartása mellett sikerült azonban új identitást adni az épületnek, hiszen számos kortárs építészeti megoldással éltek a kivitelezők.

Ide kapcsolódik:
Ezek a múzeumok nyílnak idén a világban

A belső tér rímel a puritán homlokzatra: az indusztriális hatást keltő fém tartószerkezetek és takarórácsok, a bejáratot, a lépcsőházat és a folyosókat uraló sötét tónusok, az egymásba fonódó terek szándékosan erősítenek egyfajta bizonytalanság- és idegenségérzést a látogatóban.

Enteriőr a MaRe állandó kiállításáról – fotó: Cosmin Dragomir

A kiállítások a teljes belsőt „belakják”, minden lépcsőforduló vagy folyosóról nyíló helyiség egyben a művek befogadásának tere; a kiállítás megismerése így egyben a múzeum felfedezésére irányuló, szabályozott kísérlet is.

(Via epiteszforum.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X