Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közel 2000 lelet menekült meg a leégett Brazil Nemzeti Múzeum állományából

Közel 2000 lelet menekült meg a leégett Brazil Nemzeti Múzeum állományából

A 2018 szeptemberében bekövetkezett tűzesetben az intézmény 20 millió kiállítási tárgyból álló kollekciójának csaknem egésze odaveszett. Egy kutatókból és restaurátorokból álló nemzetközi csapat azonban igyekszik minél több leletet kimenteni a romok alól.

- hirdetés -

Az első jeleket, hogy az intézmény él, és élni is akar, alig két héttel a tragikus tűzeset után adta a Brazil Nemzeti Múzeum, hiszen 200 éves épületének előterében időszakos tárlatot rendeztek a megmentett kiállítási tárgyakból. 2018 végére pedig a Google Arts & Culture programjának köszönhetően virtuálisan bárki által bejárhatóvá vált az odalett épület mindahány terme.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Pillants bele Amerika 10 legizgalmasabb kiállításába

Idén januárra sikerült olyan állapotba hozni a leégett épületet, hogy a romok között biztonságosan kezdhette meg munkáját a megmaradt leletek feltárásán dolgozó, antropológusokból, régészekből és paleontológusokból álló kutatócsoport.

Eddig közel kétezer leletet sikerült feltárniuk, kategorizálniuk és restaurálniuk, köztük egy 11 és félezer éves emberi koponyát, a közel 6 tonnás Bendegó meteoritot, bennszülött törzsek nyilait, prekolumbián temetkezési urnákat és kézművesremekeket.

Megtalálták továbbá az egykor az intézmény egyik legnagyobb attrakciójának számító dinoszaurusz-csontvázat is. Ezek mellett az intézmény gyűjteményébe tartozó számos ásvány és kőzet is megmenekült a legújabb jelentések szerint.

Az Brazil Nemzeti Múzeumban pusztító tűz felbecsülhetetlen károkat okozott ugyan, a feltárást segítő intézmények közötti összefogás azonban példaértékű, hiszen a múzeumi szférán kívülről is számos kulturális szervezet, illetve kormányzati szereplő ajánlotta fel segítségét az újjáépítéshez.

(Via smithsonianmag.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.