Papageno Radio
Intermezzo Lapozzon bele a középkor legszebb kódexébe

Lapozzon bele a középkor legszebb kódexébe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Aki sosem hallott még a középkori könyvmásolásról, a Kellsi kódexet minden bizonnyal az is ismeri. A 9. század elején készült, a négy evangéliumot tartalmazó, pergamenre írt kötet az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb nyelvi emléke és a korai könyvfestészet legkiemelkedőbb darabja. Mostantól online is böngészhető.

A ma a dublini Trinity College-ben őrzött kéziratot évente közel egymillióan keresik fel, és tulajdonképpen képtelenség úgy eltölteni egy napot az ír fővárosban, hogy valamiképpen ne kerüljön szóba a gazdagon illusztrált kódex.

Ide kapcsolódik:
Lapozzon fel néhányat az 1000 éve készült, illusztrált kódexek közül

Az 561-ben Ionában alapított kolostor szerzetesei a 800-as évek elején kezdtek neki a kódex elkészítésének, ám – ahogy azt a 2009-ben készült Kells titka című gyönyörű animációs film is elbeszéli – 806-ban a szerzetesek a hódító viking támadásoktól elmenekülve a könyvet az írországi Kells városának kolostorába vitték.

Oliver Cromwell uralmának kezdetekor, 1653-ban a kódex Kellsből Dublinba került, majd Henry Jones, Meath püspöke a Trinity College-nek ajándékozta, ahol ma is őrzik. 1953-ban újrakötötték, négy különálló kötetbe, ebből egyszerre csak kettőt állítanak ki, az egyiket egy szöveges, a másikat pedig egy egész oldalt kitöltő illusztrált oldalnál kinyitva.

Most pedig elkészült a kódex teljes körű digitalizációja is, úgyhogy – a böngészője segítségével – bárki, bárhol felcsaphatja a könyvet, ha erre a linkre kattint.

(Via openculture.com)

Promóció

Stream és színház

X
X