Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Oscar-díjas magyar alkotó kelti életre Leonardo Utolsó vacsoráját

Oscar-díjas magyar alkotó kelti életre Leonardo Utolsó vacsoráját

Negyven év után készült el Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című 11 perces filmje, amelynek megvalósítását 1978-ban politikai okokból nem engedélyezték.

- hirdetés -

 „Ha akkor készítem el, egy igen gyenge alkotás született volna. Az eltelt negyven év a hihetetlenül kiszélesedő technikai lehetőségeken túl mint alkotót is érettebbé tett, és azt gondolom, ez meglátszik a végeredményen.” – nyilatkozta Rófusz Ferenc, aki 1981-ben A légy című animációs filmjéért kaptra meg az Oscar-díjat.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Itt megnézheti, mi mindent alkotott Leonardo da Vinci annyi idősen, mint amennyi most ön

„Leonardo olyan alapanyagokat használt, amelyek nem könnyítik meg a restaurátorok munkáját, még az emberi bőr kipárolgásától is óvni kell. Ezért van, hogy többlépcsős zsilipen át engedik be a látogatókat, akik csak 15 percet tölthetnek el a kép előtt. De a freskó túlélt egy bombázást is 1943-ban, az épület telitalálatot kapott, csak a freskó fala maradt épen.

Ami viszont még ennél is komolyabb veszély, az az érdektelenség, amit a látogatóktól tapasztaltam. Mikor először láttam a képet, szerencsém volt: egy olyan csoporttal kerültünk be, akiket elnémított a mű hatása. Másodjára nem így történt: a zsivaj, az érdektelenség, a nevetgélés, amit akkor át kellett élnem, nekem egyszerűen nem fér össze azzal, amit ez a kép közvetít” – mondta Rófusz, aki hozzátette, „ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik. Ennek a látlelete is a film.”

A magyar nézők június 9-én, pünkösdvasárnap  22:20-kor a Duna tévén láthatják Az utolsó vacsorát.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.