Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A legszokatlanabb formájú hegedűk – Galéria

A legszokatlanabb formájú hegedűk – Galéria

„A mai modern hangszerek is vannak olyan jók, mint az antik olasz darabok” – hangsúlyozta Draskóczy Gábor világhírű magyar hegedűkészítő mester, aki 2016-ban dupla aranyérmet nyert az Amerikai Hegedűtársaság nemzetközi versenyén Dallasban. De vajon mit mondana ő és hasonlóan szakképzett kollégái, vagy mit a múlt ikonikus hangszerkészítői az alábbi hegedűk láttán? 

- hirdetés -

A hegedűkészítés aranykora akkor volt, amikor megszülettek a világhírű cremonai hangszerek – tartja a zenetörténet. A mesterek többsége azóta is az akkori hegedűkészítők munkáját igyekszik megközelíteni, kivéve néhány extrém példát, amelyekről nehéz eldönteni, hogy valódi funkciójukat képesek-e ellátni. Természetesen léteznek azok a megoldások, amelyek nem titkoltan inkább a meghökkentő külsőre helyezik a hangsúlyt a zenei alkalmazhatóság helyett.

- hirdetés -

Vannak még olyan alternatív ötletek is, amelyek más dimenziót nyitnak a hangszerkészítésben, mint például hulladék vagy mindennapi tárgyak felhasználásával készült instrumentumok, így a 3D-hangszerek, amelyek az alábbi videóban is említésre kerülnek:

De ne feledkezzünk meg a hagyományos paraszti társadalmak az élet minden területére kiterjedő önellátási törekvéseiről sem: ennek nyomait saját, otthoni készítésű hangszerekben is megleljük.

Hegedű és ütőgardon, Kostelek 1942 – forrás: http://emf-kryon.blogspot.com

Ezek gyakran szintén eltérnek valamiben a megszokottól, de egyéni funkciójukat a legtökéletesebben tudják betölteni.

Ide kapcsolódik:
A képzőművész, aki hangszerré alakítja a bútorokat

A képzőművészet pedig egy újabb kategória, ahol tulajdonképpen bármi lehetséges, még jégből vagy titániumból is készítettek hegedűt, ahogy a fenti videóban láthattuk is.

(Via The Strad)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.