Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elkezdte az évadot Marin Alsop a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának élén

Elkezdte az évadot Marin Alsop a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának élén

Október 24-én indult a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának 50., jubileumi évada, melynek nyitókoncertjén mutatkozott be Marin Alsop az együttes új művészeti vezetőjeként. Az amerikai karmester az első női vezető a zenekar élén. 

- hirdetés -

Marin Alsopot napjaink vezető karmesterei közt tartják számon, aki úttörő szerepet játszik abban, hogy a női karmesterek megbecsülést és komoly lehetőségeket kapjanak. Olyan magasan jegyzett együttesek élére nevezték ki vezetőnek, mint a Baltimore-i Szimfonikus Zenekar vagy a São Pauló-i Szimfonikus Zenekar, de megkapta a Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar első karmesteri tisztségét is. 2013-ban szintén történelmet írt, amikor a BBC Proms zárókoncertjét első nőként vezényelte a sorozat történetében. A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara élén sem volt korábban női karmester, ahol Alsop három évre írta alá a szerződést. (A pozícióban a 2010–2019 között regnáló Cornelius Meistert követi.)

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Először kerül női vezető karmester bécsi zenekar élére

A zenekar jubileumi évadának nyitókoncertjén Hindemith ritkán hallott Sancta Susanna című egyfelvonásos operája és Mathis der Maler című szimfóniája kapott helyet, illetve egy világpremierre is sor került: a közönség először hallhatta Lera Auerbach, a díjnyertes, orosz-amerikai zeneszerző Eve’s Lament – O FlowersThat Never Will Grow című művét.

Alsop 2017-ben a Budapesti Fesztiválzenekarral adott közös koncertet a Müpában. Az együttes élén szintén ő volt az első női karmester.

(Via www.marinalsop.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.