Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Rusz Lívia grafikus-képregényművész

Elhunyt Rusz Lívia grafikus-képregényművész

A Csipike figuráját is életre hívó művésznő hosszú betegség után, 89 évesen hunyt el.

Rusz Lívia művészeti tanulmányait a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán végezte 1955-ben. A 60-as évek elejétől könyvgrafika iránt kezdett érdeklődni. A romániai könyvkiadás egyik legfoglalkoztatottabb illusztrátora.

Ide kapcsolódik:
Jingle Bells mollban? Tim Burton-rajzfilmbe vele!

A sikerek már fiatalon elérték, hiszen diplomamunkáját, az 1955-ös Világifjúsági Találkozón bemutatott A mai leckét a román kormány is megvásárolta, igazán népszerűvé azonban csak az egyetemről való távozása után, a Napsugár című erdélyi gyermeklap munkatársaként vált. Itt született meg 1963-ban Csipike Fodor Sándor íróval közösen életre hívott figurája, akinek kalandjai az azóta eltelt közel hatvan évben számos újrakiadás, illetve fordítás nyomán kisgyerekek millióinak nyújott felhőtlen szórakozást. 1966-tól nem csak magyar, de román nyelven, illetve román kiadóknak is dolgozott, sőt, a hatvanas évek végén díjakkal is jutalmazták.

Közzétette: Magyar Karikatúra Szövetség – 2020. február 26., szerda

1987-ben áttelepült Magyarországra. 1962 óta kiállító művész. Egyéni tárlaton mutatkozott be 1962-ben és 1964-ben Kolozsvárott. Csoportos tárlatokon szerepelt Pozsonyban 1967-ben, 1969-ben, Bolognában 1970-ben és1973-ban.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!