Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Átlépés a szabadságba – utcai művészettel

Átlépés a szabadságba – utcai művészettel

Egy francia utcai művész, JR óriási installációja borítja az Egyesült Államok és Mexikó közt álló határfal mexikói oldalát, melyet a bevándorlás problémaköre ihletett: az alkotáson épp egy kisfiú leselkedik át a falon az Egyesült Államokba.

- hirdetés -

Az installáció egy Kikito nevű kisfiút ábrázol, akivel a művész akkor találkozott, mikor alkotásának kereste a megfelelő felületet Tecate városában.

- hirdetés -

JR egyik nyilatkozatában elmondta, hogy gyakran gondolkodott a falról, álmodott is vele, és elhatározta, hogy létrehozza az installációt, melyhez öt hónapon át kereste a megfelelő, leghozzáférhetőbb pontot. Miután a művész nyilvánosságra hozta alkotása helyét, az szinte zarándokhellyé vált, ahová mindkét oldalról odagyűltek az emberek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

JR (@jr) által megosztott bejegyzés,

Az installáció befejezésének megünneplésére 2017. október 8-án egy pikniket szerveztek a fal mindkét oldalán. Egy óriási faasztal kötötte össze az amerikai oldalt a mexikóival, és miközben az emberek falatoztak, egy zenekar ünnepi dallamokkal szórakoztatta az összegyűlt tömeget – az együttes fele amerikai, a másik mexikói földön állva, de ugyanazt a zenét játsszva.

Forrás: jr Instagram-oldala

Az embereket megérintő installációnak köszönhetően sokkal gyakoribb témává vált a bevándorlás problémája, és azokat is gondolkodásra késztette, akik addig egyáltalán nem foglaltak állást a kérdésben, még ha testközelből is élték át ennek nyomását. JR munkája egy elfeledett helyet változtatott fontos vitaponttá, ezzel pedig valóra vált a művész álma, hogy végre kommunikációra ösztönözze az embereket.

(Via My Modern Met)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.