Papageno Radio
Intermezzo A koronavírus sújtotta Wuhanról egy német zeneszerző írt szimfonikus költeményt

A koronavírus sújtotta Wuhanról egy német zeneszerző írt szimfonikus költeményt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Pekingi Szimfonikus Zenekar tagjai és Biao Li jelenleg egy különleges darabot próbálnak, a körülményekre való tekintettel természetesen videokapcsolaton keresztül. Enjott Schneider német zeneszerző kompozíciójának címe: WUHAN 2020. Szimfonikus költemény nagyzenekarra.

Enjott Schneider 1950-ben született, eredeti neve Norbert Jürgen Schneider. 19 évesen orgonistaként kezdte a zenei pályát. Zeneelméletet, zenepedagógiát tanult orgona és trombita szakon folytatott tanulmányai mellett a freiburgi zeneművészeti főiskolán, a város egyetemén pedig zenetudományt, germanisztikát és nyelvészetet hallgatott. 1979 óta a müncheni zeneművészeti főiskola tanára. Sok műfajú alkotó: zenekari és egyházzenei művek, tévés munkák, film- és színházi zenék egyaránt megtalálhatók életművében, köztük hét opera, tíz oratórium és 16 orgonaszimfónia. 2013 óta a Német Zeneszerzők Egyesületének elnöke, a Német Zenei Tanács elnökségi tagja.

A Wuhannak szentelt darabban Schneider azokat az érzéseket, azt az érzelmi hullámzást igyekezett kifejezni, amin a koronavírustól megtámadott közösség keresztülment: düh, bátorság, remény, a helyzet legyőzését illető tettrekészség. A mintegy tízperces darab premierjére hamarosan sor kerül. Eredetileg március elején mutatta volna be a Pekingi Szimfonikus Zenekar, ezt követte volna egy nappal később a Tiencsini Szimfonikus Zenekar előadása. A tervek szerint a koncertszezon újraindulásakor több kínai együttes is nyitányként játssza el a művet.

(Via Klassik.com)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X