Papageno Radio
Intermezzo Az internetre költöztek a Cambridge-i Egyetem könyvtárának történelmi kincsei

Az internetre költöztek a Cambridge-i Egyetem könyvtárának történelmi kincsei

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász egy jegyzetfüzetét, valamint a Cambridge-i Egyetem könyvtárának egyéb történelmi kincseit is ingyenesen megnézhetik a felhasználók egy új online galériában.

Az angliai intézmény egyebek között a Fehér Ház és a londoni British Library példáját követve töltött fel nagyfelbontású képeket gyűjteményének legbecsesebb darabjairól a Google kulturális szolgáltatására, az Arts and Culture-re – írja a BBC. A könyvtár szerint a felhasználók ráközelíthetnek a tárgyakra és megismerhetik azok lenyűgöző történetét.

Newton jegyzetfüzete mellett számos kézirat, könyv és nagy jelentőségű történelmi tárgy, köztük egy 4000 éves agyagtábla – a gyűjteményben lévő legrégebbi írott műtárgy – is helyet kapott a Treasures of Cambridge University Library nevű online galériában, amelyet ide kattintva lehet böngészni.

A Google Arts and Culture nagyjából hatmillió tárgyat tartalmaz és a felhasználóknak lehetőségük van virtuálisan is bejárni a világ múzeumait.

A Cambridge-i Egyetem könyvtárát több mint 600 éve alapították és egyike a világ legrégebbi egyetemi könyvtárainak. A 17 emeletes épületben lévő csaknem 200 kilométernyi polcon nagyjából tízmillió könyv sorakozik. A könyvtár gyűjteményének darabjairól több mint 140 fénykép került fel a Google szolgáltatására, és ez a szám a jövőben bővülni fog, továbbá az egyetemhez kötődő más intézmények, köztük a Fitzwilliam Múzeum is csatlakozik a galériához.

Ide kapcsolódik:
A cambridge-i egyetemisták kölcsönzött műalkotásokkal díszíthetik szobáikat

(Via MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X