Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tíz produkció került az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nagyjátékfilmes versenyébe

Tíz produkció került az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nagyjátékfilmes versenyébe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A szolnoki fesztiválon október 13. és 18. között több filmet első alkalommal láthat a magyar a közönség. A Pál Adrienn c. filmjéért  Cannes-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett  Kocsis Ágnes legújabb, Éden című alkotásával  nyit a fesztivál, Dombrovszky Linda Golden Globe-díjért versenybe szálló Pilátusa is versenyben van és itt mutatják be Magyarországon először a svéd kultrendező, Roy Anderson új moziját, amely  a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját nyerte el.

- hirdetés -

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fókuszában a látványtervezők munkássága áll. A nagyjátékfilmes versenyprogramba idén 10 európai filmalkotást hívtak meg, amelyek látványtervezői versenyeznek a  díjért: az Éden látványtervezője a FOMO-t is megalkotó Vinnai Petra; Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus tévéfilm látványtervezője – az Aranyélet és a Liza, a rókatündér látványvilágáért is felelős – Hujber Balázs; Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Ninó bárkájának a látványtervezője, Klimó Péter. Roy Andersson  legjobb rendezés Ezüst Oroszlán-díjjal kitüntetett filmje, a Történetek  a végtelenségről három látványtervezője Nicklas Nilsson, Anders Helström és Frida Ekström; az Oscar-díjas Ida producereitől a Most hazudok című lengyel film látványtervezője Daria Dwornik, a kétszeres Cannes-i nagydíjas francia rendező, Bruno Dumont Szent Johanna című filmje látványvilágának megalkotója, Erwan Legal; továbbá Jan Vlasák Emmy-díjas (Anne Frank: The Whole Story) látványtervező munkája a Festett madár című  cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült, a II. világháború idején játszódó filmben,  az Oscar-nominált észt rendező, Tanel Toom Valóság és igazság című mozijának a látványtervezője Jaagup Roomet; Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező  legújabb munkája, a Szolgák, amelynek egyben látványtervezője is, valamint Mohammad Rasoulof iráni rendező legjobb filmért járó Arany Medve-díjat elnyerő alkotása, a Nincs gonosz látványtervezője Saeed Asadi.

A filmeket elbíráló zsűriben foglal helyet Csupó Gábor producer  és animációs szakember, akinek a nevéhez fűződik többek között a Fecsegő tipegők sorozat és a Simpson család, amiért Emmy-díjjal is kitüntették.

 

Kovács Claudia operatőr is tagja a zsűrinek, aki számos neves produkcióban (Hell Boy II., Saul fia) dolgozott, ő felelt Reisz Gábor Rossz versek című filmjének víz alatti felvételeiért. Dokumentumfilm operatőrként 2019-ben Szabó Réka „A létezés eufóriája” című játékfilm képi világáért felelt.

A harmadik zsűritag Szabolcs János díszlet- és látványtervező, aki az utóbbi húsz évben olyan hazai és külföldi produkciók látványtervein dolgozott, mint a Jadviga Párnája, Szabadság, szerelem, Friss Levegő. Dolgozott együtt Steven Spielberggel az Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt München című filmben. 2004-ben Emmy-díjra jelölték Andrei Konchalovsky „Az oroszlán télen” című filmjében nyújtott art director-i teljesítményéért.

 

A fesztivál szervezői idén számos szakmai programmal is készülnek. Flash konferencia a filmes látványtervezésről címmel bepillantást nyerhetünk a látványtervezés műhelytitkaiba a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok segítségével. Junior Fórumon látványtervező szakos hallgatók  kapnak bemutatkozási lehetőséget friss alkotásaikkal. A fesztiválnak helyet adó Szolnoki TiszaPart Moziban a vetítések és a szakmai programok mellett, koncertekkel, kiállításokkal is várják a látogatókat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X