Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 320 millióért vett újabb 30 festményt a Magyar Nemzeti Bank

320 millióért vett újabb 30 festményt a Magyar Nemzeti Bank

Összesen 320 millió forintért vásárolt 30 darab festményt a jegybank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. – írta meg a 24-hu. Az összeg több mint fele, 170 millió forint egyetlen alkotás, Rippl-Rónai József 1910 körül készült, a „kukoricás” korszakából származó olajfestményének ára, amely Lengyel Menyhértet ábrázolja. Az eladó Ránki Dezső, világhírű zongoraművész.

- hirdetés -

29 darab modern műalkotás is gyarapítja a gyűjteményt: Frey Krisztián, 1997-ben, Zürichben elhunyt magyar festő, grafikus munkáit a jegybank cége a Kieselbach Galériától vásárolta meg 150 millió forintért.

- hirdetés -

A Műtárgy.com-on megjelent cikk szerint az MNB-Ingatlan Kft. idén kezdte el műtárgy gyűjteménye építését, a megvásárolt alkotásokat a Magyar Nemzeti Bank épületeinek reprezentatív tereiben helyezik el és a gyűjteményt kutathatóvá, feldolgozhatóvá teszik majd a művészettörténészek számára.

Ide kapcsolódik:
Rippl-Rónai-életműrekord született a Virág Judit Galéria téli árverésén

A korábbi években milliárdokat költött a Magyar Nemzeti Bank műtárgyakra: 2014 és 2018 között az Értéktár program keretében 13 milliárd forintot fordítottak vásárlásra. Ebben a programban került jegybanki tulajdonba egyebek mellett Munkácsy Mihály, Orbán Dezső, Tiziano és Benczúr Gyula egy-egy alkotása is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.